L’estudi “L’esplai en xifres. La realitat dels esplais catalans” s’ha elaborat per quantificar l’impacte econòmic i social que suposa la feina d’aquests joves voluntaris. La coordinadora d’Anàlisi Social i Polítiques Públiques de la Fundació Ferrer Guàrdia, Silvia Luque, ha explicat que encara que la participació voluntària i la implicació dels joves són fets que difícilment es poden quantificar econòmicament, el PIB ocult que s’obtindria de remunerar les activitats dels esplais seria de més de 4,8 milions d’euros anuals.

El perfil del monitor d’aquests centres d’oci per a menors és d’una noia de 21 anys de mitjana i catalana. L’estudi també identifica que un 75% dels monitors han estat abans nens en algun centre d’esplai. Un 29% treballen i estudien a la vegada, un 49% només estudien, mentre que un 15% només treballen. La majoria comencen a ser monitors als 17 anys i de mitjana exerceixen durant vuit anys.

L’estudi també constata que els esplais promouen un model econòmic solidari, de manera que, segons Luque, cap nen es queda fora de l’esplai per motius econòmics i això, malgrat que tenen una falta de locals per fer esplais en ciutats com Barcelona o als locals existents estan en un estat deficient, la majoria cedits per ajuntaments.

Pel que fa pressupostos dels esplais catalans, l’estudi fa pal·lès que tres de cada quatre centres han pogut mantenir el pressupost igual els últims cinc anys, amb unes quotes mitges d’uns 100 euros mensuals, encara que el 64% les tenen per sota d’aquest preu i el 80% apliquen reduccions a les famílies amb pocs recursos. Pel que fa al finançament, el 83% dels diners que arriben als esplais són amb recursos propis. De mitjana un 45% dels fons els recapten amb festes, concerts o activitats culturals. També aconsegueixen fons per mitjà de la venda de samarretes, clauers, loteria de Nadal i sortejos o tómboles.

L’estudi també revela dades sobre les principals motivacions de les famílies per portar els nens a l’esplai. La majoria ho fa per l’educació en valors, el seu projecte educatiu i el seu ideari. Un 57% dels nens que van a esplais tenen pares o mares que han estudiat a la universitat i un 72% dels pares també van ser monitors.