Diuen els advocats que la situació als jutjats mercantils és dramàtica. Només a l'àrea de Barcelona tenen més de 6.000 casos per resoldre. Són, majoritàriament, empreses que han fet fallida i al darrere hi ha centenars de treballadors que no saben quan cobraran. La situació no és nova. Des de 2008, quan va arrencar la crisi, el col·lapse ha anat cada any a més i ara ja triguen més d'un any i mig a dictar sentència. El panorama no és gaire millor als jutjats socials. Ells són els encarregats de decidir, per exemple, si un acomiadament és improcedent o no. Aquí, en només quatre anys, la congestió s'ha multiplicat per 20. Sovint, perquè la llei obliga les parts a intentar negociar abans d'arribar a judici. Pedro Yúfera, degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona "El 75% de les conciliacions no serveixen per res perquè les parts no volen arribar a cap acord." Més enllà dels jutjats mercantils i socials, el contenciós administratiu és qui se n'emporta, i de lluny, la pitjor part. Hi ha més de 400.000 casos pendents de resoldre. Són reclamacions de ciutadans contra l'administració pública per una indemnitazació, per exemple. L'altra cara de la moneda són els penals, que més o menys es mantenen igual que altres anys. Pedro Yúfera, degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona "No és veritat que, a més crisi, més delinqüència." Però per als advocats, un dels problemes més urgents a resoldre és el de les taxes judicials. Diuen que des que les van posar en marxa, el 70% dels seus clients han renunciat a anar a judici perquè no poden pagar aquest impost. I això, asseguren, va en contra dels drets que tenen. Per això han tornat a demanar al govern que les retiri.

Els jutjats mercantils de Barcelona són els que estan més col·lapsats. Hi ha 6.019 casos que esperen sentència. Sovint, al darrere hi ha empreses que esperen saber quan cobraran els deutes o treballadors pendents de cobrar les indemnitzacions. Per això, des del Col·legi d’Advocats, ja fa temps que reclamen més recursos per a aquests jutjats, que, diuen, ja van néixer desbordats. Ells són els encarregats, entre d’altres, de tramitar els concursos de creditors i amb la crisi han vist com se’ls ha disparat la feina.

Passa el mateix a la jurisdicció social, una de les que fins ara funcionava millor. Últimament, però, no paren d’entrar-los assumptes i s’han desbordat. Segons les dades del Col·legi d’Advocats, s’estan assenyalant els judicis per d’aquí a més d’un any. Diu el degà Pedro Yúfera que “les dades haurien d’alarmar els polítics, ja que això suposa que les persones que es troben sense feina han d’esperar molts mesos perquè es determini si l’acomiadament que han patit és procedent o no”.

L’altra cara de la moneda són els jutjats penals, que en els últims anys s’han mantingut més o menys igual, el que demostra, segons Yúfera, que la criminalitat no està lligada a la crisi econòmica. També ha baixat la feina als jutjats de família, ja que ha caigut el nombre de divorcis i separacions. El que sí que ha crescut, tal com va avançar BTV, són les peticions per renegociar les clàusules dels divorcis perquè sovint els cònjuges no tenen prou ingressos per fer front a la pensió. En alguns casos, directament, deixen de pagar.

El Col·legi d’Advocats ha tornat a reclamar que es retirin les taxes judicials. Diuen que des que les van posar en marxa, el 70% dels clients han deixat de portar el casos per la via judicial, ja que asseguren que no poden pagar aquest impost. I això, segons els advocats, va en contra dels seus drets. Sobretot si es té en compte, diuen, que el 40% de les sentències civils contra les quals es recorre es guanyen.