Els activistes s'han fet sentir fins a l'últim minut. Els negociadors han avançat en algunes qüestions, com la transferència de tecnologia més sostenible per als països en vies de desenvolupament, o la protecció de boscos. Però continuen encallats aspectes essencials com les ajudes econòmiques i sobretot, la reducció d'emissions de gasos contaminants. Després de cinc dies de reunions, els Estats Units continuen sense concretar els seus nivells de reducció, ni tampoc diuen si ho faran a Copenhaguen. La postura nordamericana ha estat molt criticada durant tota la setmana, sobretot pels països més pobres, que s'han arribat a preguntar si la conferència ha estat una pèrdua de temps. Sigui com sigui, els ànims entre les delegacions cada cop són més pessimistes. Molts donen per fet que de Copenhaguen no en sortirà un nou protocol que sigui vinculant. L'escenari, per tant, encara és obert i dependrà en bona mesura de la voluntat política dels estats. A Copenhaguen ja hi ha confirmada la presència de més de 40 líders mundials. Tota l'atenció, per tant, serà per Dinamarca. La cita, d'aquí a un mes.

En la conclusió de les Converses de Barcelona sobre el Canvi Climàtic, el responsable de l’agència de l’ONU, Yvo de Boer, s’ha mostrat esperançat que els governs encara poden aconseguir un gran acord. Més de 40 caps d’estat participaran el mes vinent en la Conferència de Copenhaguen, d’on s’esperava que sortís un acord hereu del de Kyoto (1997) que fixés les emissions màximes de gasos d’efecte hivernacle entre el 2012 i el 2020.

La trobada de Barcelona ha estat tan sols una prèvia, però la negativa del representant dels Estats Units, Jonatan Pershing, a assumir cap compromís concret de reducció de les seves emissions de CO2 fins que el seu senat no es pronunciï ha caigut com un gerro d’aigua freda sobre la resta de delegacions.

L’equip negociador europeu ha assegurat que lluitarà fins al final per obtenir un acord vinculant jurídicament. El cap de la representació de la UE, Artur Runge-Metzger, ha recordat que la UE s’ha compromès a una reducció de fins a un 30% dels gasos contaminants el 2020. Per la representant espanyola en les negociacions, Alicia Montalvo, les negociacions de Barcelona han servit per aclarir la posició de cada país de cara a les negociacions finals.