Segons els responsables de les farmàcies catalanes, la situació és ja “insostenible”. Denuncien que aquest dimarts haurien d’haver cobrat l’import dels medicaments dispensats durant el mes de setembre, un fet que no s’ha produït. Amb aquest són quatre mesos de deute (novembre i desembre de 2012, i maig de 2013), una xifra que els farmacèutics quantifiquen en 416 milions d’euros.

Aquest dimarts el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i la FEFAC han acordat tancar les farmàcies el proper 7 de novembre al matí i concentrar-se a les portes de la Delegació del Govern al carrer de Mallorca (13 h). Exigiran que el Consell de Ministres aprovi la liquidació immediata dels deutes pendents inclousos en el Pla ICO proveïdors.

Segona aturada en poc més d’un any

El 25 d’octubre de 2012 el 80% de farmàcies catalanes van fer el primer tancament de la història del sector. Se’n van desmarcar el 8% de les 3.100 farmàcies de Catalunya i el 12% dels establiments van obrir en compliment dels serveis mínims. Aquell mateix dia les farmàcies van cobrar una part dels impagaments de la Generalitat.

El març de 2013 la plaça de Sant Jaume es va omplir de farmacèutics d’arreu de Catalunya reclamant, davant el Palau de la Generalitat, que l’executiu català els pagués els milions que els devia, que llavors ascendien a 270 milions d’euros.

En vista de nous impagaments, a finals d’octubre els farmacèutics catalans van convocar una roda de premsa d’urgència per anunciar mesures contundents per posar fi al deute. En aquella ocasió es plantejaven cobrar el 100% del preu dels medicaments si Salut no els abonava el que els deu. En el darrer any fins a 18 farmàcies de la província de Barcelona han hagut de tancar.