VICTÒRIA CARDONA, responsable del Servei d'Al·lergologia de l'Hospital Vall d'Hebron "Hi ha hagut unes setmanes en què ha fet calor intensa de sobte. Això ha fet que les plantes florissin de cop i que produïssin molt de pol·len, que estava a l'ambient i els pacients estaven molt simptomàtics. I ara comença a haver-hi el pol·len de les gramínies que són típiques del maig i del juny i que potser al centre de la ciutat no donen tants problemes però a poblacions més petites o rurals els pacients també tindran força símptomes."

Les persones que pateixen al·lèrgies respiratòries no estan tenint una primavera fàcil. Les condicions meteorològiques dels últims mesos han fet florir la majoria d’espècies d’arbres de cop i han incrementat els símptomes dels al·lèrgics.

Tot i això, Victòria Cardona, responsable del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Vall d’Hebron, assegura que a Barcelona el pitjor ja ha passat: “ara comença a haver-hi el pol·len de les gramínies, que són típiques del maig i del juny. Al centre de la ciutat no donen tants problemes però a poblacions més petites o rurals els pacients també tindran força símptomes.” En l’últim segle, els casos d’al·lèrgia a les ciutats han augmentat exponencialment a causa de la contaminació, que agreuja els símptomes.

Segons l’Academia Europea d’Alergia i Immunologia Clínica, a Europa hi ha més de 150 milions de persones que tenen algun tipus d’al·lergia. Les més comunes són les respiratòries, que a l’estat espanyol afecten al 35% de la població. Els experta alerten que la tendència és que els casos d’aquest tipus d’al·lèrgia augmenti i pronostiquen que l’any 2025 afectarà a la meitat de la població. Tomás Chivato, al·lergòleg i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat CEU de Sant Pablo, explica que es pot prevenir l’aparició de l’al·lèrgia i rebaixar-ne els símptomes amb dos accions bàsiques: “És fonamental fer exercici físic  i reduir o, si és possible, deixar el consum de tabac”.