En el seu escrit de qualificació, el ministeri públic sosté que els 13 processats, a més d’un altre menor d’edat, actuaven “integrats en un grup” per dur a terme accions violentes a les manifestacions dels darrers dies de maig de l’any passat contra el desallotjament de Can Vies, que va acabar amb danys al mobiliari urbà i a sucursals bancàries i comerços de Sants. Després de repetir els mateixos disturbis els dies 28 i 29 de maig, la nit següent els acusats es van concentrar davant de la seu del Districte de Sants i van llançar “pedres de grans dimensions i ampolles de vidre als efectius policials que formaven una línia de protecció davant la regidoria”. Segons la fiscalia, els acusats actuaven integrats en un grup “del que se separaven per fer una acció violenta, tornant-se a reagrupar de manera immediata”, i van llançar llambordes i objectes contundents a la línia policial que protegia la seu del districte.

Els judicis a aquests 13 manifestants començaran dimarts al Jutjat Penal número 28. Aquesta setmana s’intensificarà, doncs, el degoteig de vistes judicials que es van celebrant durant els darrers mesos contra cadascun dels detinguts pels aldarulls de Can Vies. El primer judici va tenir lloc el 16 de setembre passat, amb el jove casteller Sergi Rúbia com a detingut, per a qui la fiscalia va demanar quatre anys i 10 mesos de presó per desordres públics, incendi i danys. El mateix jutjat número 28 va absoldre Rúbia, que havia passat ja 22 dies a la presó de Brians i ara s’ha querellat contra els agents de la Guàrdia Urbana que el van incriminar.

La darrera setmana de gener hi va haver més judicis contra encausats pels aldarulls de Can Vies, amb penes que arribaven fins als sis anys i mig de presó. Alguns dels acusats no s’hi van presentar i els van posar en cerca i captura. Al febrer, el jutge va rebaixar a un any i mig de presó la pena per a un dels acusats que va reconèixer els fets i va arribar a un acord de conformitat. A finals de març, tres joves acusats de llançar ampolles de vidre contra furgonetes dels Mossos d’Esquadra van ser condemnats a tres anys i mig de presó cadascun.