Ara és un carrer com qualsevol altre...però per aquests carrils de la Meridiana hi desapareixeran els cotxes...per convertir-se en una via reivindicativa que aspira a atreure milers de persones. Més de 10 kilòmetres plens a favor de la independència. És la nova proposta que ha fet aquest matí l'Assemblea Nacional Catalana per al proper 11 de setembre, després de la ve baixa de l'any passat i la Via Catalana de fa dos anys. Aquest serà el punt de partida... es farà a la tarda, a una hora prudencial perquè s'hi pugui desplaçar gent de tot Catalunya. El recorregut estarà dividit en 135 trams, tants com escons hi ha a l'hemicicle català. De fet, la cita tindrà un marcat caràcter polític. Es farà just el dia en què arrencarà la campanya electoral. L'objectiu, fer força de cara a les eleccions autonòmiques del 27 de setembre. Encara no se saben els detalls de la concentració, només que es basarà en 10 eixos de país entre els quals la regeneració democràtica, la justícia social i la diversitat. El mes de juny l'ANC en revelarà el nom oficial, el funcionament, el disseny i el sistema d'inscripció.

El coordinador de la mobilització, Josep Sabaté, ha assegurat que “omplirem la Meridiana i hi transportarem els eixos de la república catalana fins al Parlament de Catalunya”. Sabaté ha afegit que serà una Diada “més participativa i transversal que mai i on tothom serà protagonista” i que l’avinguda barcelonina “serà el punt de trobada de tots els catalans i catalanes”.

Els detalls de l’acte de la Diada, que enguany coincideix amb l’inici de la campanya electoral del 27-S, no es donaran a conèixer fins al proper mes de juny. Els organitzadors només han avançat que tindrà lloc a la tarda, per tal de facilitar els desplaçaments des d’arreu de Catalunya. La idea és repetir l’èxit de públic de la ve baixa, que va unir la Gran Via i la Diagonal, i fer-ho en un espai poc acostumat a grans manifestacions.

Aquesta mobilització portarà un missatge polític que s’ha decidit condensar en 10 eixos. Són els que han de configurar, segons l’ANC, els valors de la república catalana. Aquests eixos proposats són: regeneració democràtica; educació i cultura; obertura al món; benestar i justícia social; innovació; diversitat; sostenibilitat; equilibri territorial; solidaritat; i igualtat. “Obrirem la Meridiana i farem baixar tots els anhels del nostre poble fins al Parlament”, ha dit Sabaté.

L’acció de la Diada a l’avinguda Meridiana vindrà precedida d’un estiu en què l’ANC té previst portar a terme diverses mobilitzacions per “fer arribar a tothom el missatge que la independència és l’única oportunitat per construir un país nou i millor”.

Serà la quarta gran celebració de l’Assemblea Nacional Catalana per la Diada. El 2012 va mobilitzar un milió i mig de persones a la ciutat, el 2013 va aconseguir una participació massiva a la Via Catalana per tot el territori i el setembre passat va reunir centenars de milions de persones formant una ve baixa gegantina que va unir l’avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, amb vértex a la plaça de les Glòries.