Foto: Pep Herrero

Aquest dilluns comença a l’Audiència de Barcelona el judici contra un excap de colla dels Castellers de Barcelona acusat d’abús sexual a menors. Les víctimes van ser nou nenes que formaven part de l’entitat. La fiscalia sol·licita per a ell més de 25 anys de presó. En concret, està acusat de tres delictes d’abusos sexuals, sis delictes continuats d’abusos sexuals i un delicte d’abús sexual amb un delicte d’exhibicionisme. Els fets van passar entre els anys 2014 i 2019.

Segons el ministeri públic, l’acusat aprofitava la confiança de les famílies i, després dels assajos de la colla, convidava les menors al seu domicili. Amb el pretext de fer-los massatges terapèutics els feia tocaments. En l’escrit d’acusació, la fiscalia també assenyala que quan s’estaven dutxant, entrava al bany per veure-les nues.

Va ser president de l’entitat

Els fets es van conèixer el novembre del 2020, quan l’home, que en aquell moment tenia uns 45 anys, va ser arrestat. Des de l’aleshores es troba en llibertat amb càrrecs i amb mesures cautelars. L’acusat havia ocupat el càrrec de president de l’entitat entre els anys 2007 i 2008 i el de cap de colla entre el 2010 i el 2011. Abans, havia format part durant uns anys de l’equip de la tècnica de canalla. La investigació va arrencar el febrer del 2020, però el cas es va fer públic arran d’un comunicat de la Junta dels Castellers de Barcelona.

Expulsat per la Junta dels Castellers de Barcelona

La Junta dels Castellers de Barcelona va tenir coneixement del cas l’agost del 2019 i va decidir “expulsar de forma cautelar i immediata la persona acusada” mentre no s’aclarissin els fets. Es van posar en contacte amb especialistes de l’Hospital Sant Joan de Déu, la Fundació Vicky Bernadet i l’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment per rebre assessorament i orientar les víctimes. Com que els professionals de Sant Joan de Déu van detectar indicis de possibles abusos a menors van actuar d’ofici i ho van denunciar a la fiscalia.