Aquest segell certifica que un infant ha entregat la carta als Reis i, el més important, que durant l'any ha fet bondat. 16 dels follets de Ses Majestats que treballen a la Fabra i Coats són joves en risc d'exclusió social. L'Aitor té 21 anys i gràcies al projecte Passwork ha reprès els estudis i ha signat un dels seus primers contractes de feina. AITOR MARTÍN "Havia començat moltes coses a la meva vida i mai no havia acabat el procés. Quan et fas una mica més gran estàs més conscienciat de les coses i penses que has de fer un futur per a tu i per a la teva vida." El programa, impulsat per les fundacions Adsis i Èxit, ofereix oportunitats acadèmiques i laborals a joves de Barcelona que, per unes raons o altres, han abandonat la seva formació a l'ESO. Els que treballen a la Fàbrica dels Reis d'Orient estan fent un curs en monitoratge de lleure. DANIEL SÁEZ, director tècnic del projecte Passwork "Els ajuda a augmentar la seva confiança en les seves possibilitats, les seves capacitats... els permet entrenar destreses i competències com és la comunicació, com és la relació interpersonal, a gestionar també les situacions d'estrès." La Yasmin és del Brasil i va arribar a la ciutat quan tenia set anys. Encara no té del tot clar a què es vol dedicar en un futur, però assegura que treballar amb infants la revitalitza. YASMIN MOURA "Aquesta és la primera feina que tinc amb nens. Em fa sentir plena veure que els nens encara creuen en el Nadal i en els Reis Mags. És molt bonic." Crear il·lusió als petits de la casa és la seva tasca fins el 4 de gener.

Alguns dels ajudants de Ses Majestats, com l’Aitor Martín o la Yasmin Moura, són joves amb dificultats d’inserció social que formen part del projecte Passwork, una iniciativa que els ofereix formació i experiència laboral al mateix temps. Estan fent un curs en monitoratge de lleure i, per entrar en contacte amb feines relacionades, treballen a ple rendiment a la fàbrica i magatzem de joguines dels Reis Mags, a la Fabra i Coats de Sant Andreu. Recullen les cartes dels infants i els ensenyen els regals que ja estan a punt per a la nit del 5 de gener.

El projecte Passwork, liderat per les fundacions Adsis i Èxit, s’emmarca dins la convocatòria de subvencions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i s’inclou en la iniciativa europea Garantia juvenil per reduir l’atur d’aquest col·lectiu. El programa té un doble objectiu: ajudar els joves a reprendre els estudis i oferir-los, d’altra banda, oportunitats de feina. A la Fàbrica dels Reis d’Orient hi treballen joves d’entre 16 i 24 anys que han estat contractats per l’empresa L’Espectacleria, que enguany organitza el muntatge artístic del recinte.

La Yasmin té 19 anys, és del Brasil i va arribar a Barcelona als set anys. Assegura que aquesta és la primera feina que té amb infants i que “la fa sentir plena”. “És molt bonic veure que els nens creuen en el Nadal i els Reis”, afegeix. L’Aitor, de 21 anys, afirma que, gràcies al projecte Passwork, ha iniciat un nou camí. “Havia començat moltes coses i mai no havia acabat el procés. Quan et fas gran, prens consciència de la realitat i penses que has de construir un futur per a tu”, explica.

Segons Daniel Sáez, director tècnic del programa, aquesta experiència els ajuda a augmentar la confiança en les seves possibilitats i capacitats. “Els permet entrenar destreses i competències com la comunicació o la relació interpersonal i a gestionar també les situacions d’estrès”, senyala Sáez. Aquest grup de joves treballarà a la Fabra i Coats cada tarda de dilluns a divendres, de les 18 a les 21 h, fins al 4 de gener.