El president d’Òmnium Cultural, Quim Torra, ha agraït la participació massiva a la Via Lliure, i ha dit això demostra que “aquest poble vol decidir el seu futur”. Torra s’ha adreçat també als futurs diputats que sortiran escollits a les urnes el proper 27 de setembre i els ha dit que seran al seu costat “si arriben moments difícils”.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que “el món observa” el procés sobiranista perquè els catalans “estem fent una revolució democràtica i pacífica com cap altra”, i ha afegit que per això Europa “no donarà l’esquena” al mandat democràtic, amb “una majoria que sorprendrà tothom”. A més, ha demanat valentia als futurs  polítics i els ha advertit que les noves institucions hauran d’estar “lliures de corrupció i corrupteles”, i que “no acceptaran claudicacions ni falses vies”, i ha ofert la societat civil per estar al costat de les institucions.

També ha intervingut el representant de Súmate, Gabriel Rufián, ha recordat els seus orígens andalusos per destacar la diversitat del moviment sobiranista. En paraules cap als ciutadans de la resta de l’estat, ha assegurat que Catalunya “no vol trencar res, sinó conviure d’una altra manera”. De la seva banda, la coordinadora internacional de l’ANC, Liz Castro, ha llançat un missatge en anglès, en què ha demanat als ciutadans del món que reconeguin el que s’expressi democràticament a les urnes el 27 de setembre.