Enguany les eleccions al rectorat de la UB han tingut set candidats, una xifra gens habitual, ja que normalment hi ha un màxim de quatre candidats. En la primera volta, els candidats més votats van ser el catedràtic de Matemàtiques, Joan Elias (25,97 %), el de Química Orgànica, Màrius Rubiralta (25,84 %), i el de Metodologia de les Ciències del Comportament, Joan Guàrdia (25,64 %). Tot i això, tal com estableix la normativa, només els dos candidats més votats han passat a la segona volta i el catedràtic que aconsegueixi la majoria simple es convertirà en el nou rector de la UB per als propers quatre anys.

En aquestes eleccions pot votar tota la comunitat universitària dels diversos col·lectius, malgrat que es tracta d’un vot ponderat. En la primera volta només hi van participar un 16,10 % de tots aquells que poden votar, i el col·lectiu dels professors doctors amb vinculació permanent van ser els qui més van votar, un 76,21 %. De fet, el vot d’aquest col·lectiu és el que més pondera, un 51 %. El personal d’administració i serveis (PAS) també va sumar un alt percentatge de votació (64,98 %), malgrat que el seu vot només pondera un 10 %.

L’alumnat és el sector que menys es va animar a votar en primera volta, un 10,89 %, i el seu vot significa un 30 %. Precisament, aquest és el col·lectiu que es distancia de la tendència de vot dels altres, que han coincidit a apostar pels dos candidats finals. Els alumnes van optar dilluns pels catedràtics Joan Elias i Joan Guàrdia, i donar menys suport a Màrius Rubiralta. Finalment, aquest dijous a la nit Elias n’ha sortit victoriós.