Aquest dijous, Dia Mundial contra la Sida, s’ha fet entrega dels 30 conjunts de tapissos que ha anat acumulant Projecte dels Noms des que va començar aquesta iniciativa, 23 anys enrere, quan Ferran Pujol va seguir l’exemple de San Francisco, impulsor dels tapissos a escala mundial el 1987. Tal com explica el director de BCN Checkpoint, eren “els dies més obscurs de l’epidèmia”, la medicina encara no podia controlar la progressió de la malaltia i la taxa de mortaldat era molt elevada. Durant aquells anys l’ONG va anar recopilant els tapissos que brodaven les persones més properes als malalts que s’emportava el VIH. Des de llavors han acumulat més de 200 tapissos, cadascun amb el nom brodat d’una de les víctimes del virus.

Pujol explica que si bé en un principi la iniciativa sorgia com una proposta reivindicativa per la situació d’indiferència, i fins i tot de rebuig, que vivien els seropositius a Catalunya. Amb el pas del temps, aquestes particulars peces tèxtils van adoptar unes altres funcions, “educació, sensibilització i reflexió”. Amb els avenços en salut i la inserció de nous tractaments, les víctimes mortals per aquesta malaltia s’han reduït molt, i per tant també el nombre de tapissos. Per aquest motiu l’entitat va optar per buscar una nova utilitat a la iniciativa.

En un acte ple d’emoció, Projecte dels Noms ha entregat el recull tèxtil al Museu d’Història de Catalunya. La seva directora, Margarida Sala, ha volgut destacar el valor del tapís per “lluitar contra l’estigma”, i s’ha mostrat confiada que amb aquest gest el museu convidarà la ciutadania a “reflexionar sobre els prejudicis que la nostra societat té encara avui”.