Es tracta, aquest, d’un jardí històric típic de la burgesia catalana de principis del segle XX que s’ha conservat fins als nostres dies, dissenyat originàriament per Jean Claude Nicolas Forestier. Per celebrar que s’obre al públic, aquest diumenge tindrà lloc un acte de celebració a la Fundació Muñoz Ramonet, amb la participació de solistes de l’Orquestra Barroca de Barcelona; artistes plàstiques i “urban sketchers”. A més, s’han organitzat activitats per a tots els públics, com la narració d’’Una història a cau d’orella’ (inspirada en la història de la finca), per Ona Contacontes, i la performance artística ‘Natures’, a càrrec de la companyia d’arts de carrer Insòlits.

L’any 2015, amb l’objectiu de fer accessible a tothom aquest espai verd de la part alta de la ciutat, el consistori va iniciar una actuació de millora de les instal·lacions del jardí, el sistema de reg i l’enllumenat. Aquests treballs han inclòs també la recuperació del disseny i la vegetació originals ideats per Forestier el 1916, i per Joan Mirambell el 1956. S’ha millorat l’accessibilitat a totes les zones de passeig  i s’ha reconvertit la piscina en un estany. També s’ha intervingut en els dos que ja existien. La configuració inicial de murs i les escales històriques s’han mantingut pel seu valor patrimonial i en la renovació de la vegetació s’ha respectat el caràcter original. En aquest sentit,  s’han conservat exemplars d’arbres d’alt valor, com el til·ler, l’auró negre, el lledoner i algunes de les plantes més característiques de l’època.

Uns jardins amb història

Ferran Fabra i Puig, segon marquès d’Alella, industrial tèxtil propietari de l’empresa de filats Fabra i Coats i alcalde de Barcelona (1922-1923), va encarregar el jardí de la seva nova residència al dissenyador francès Jean Claude Nicolas Forestier, conservador dels parcs de París i un dels paisatgistes internacionals més reconeguts. En morir el marquès, l’any 1945, les seves netes van vendre la finca als germans Muñoz Ramonet. Entre 1956 i 1957, Julio Muñoz Ramonet va encarregar la remodelació del jardí al dissenyador Joan Mirambell i Ferran.

Continua el litigi entre l’Ajuntament i les hereves de Muñoz Ramonet

Paral·lelament a la remodelació del jardí, també es treballa en el canvi d’usos dels dos edificis de la finca del carrer de Muntaner. La casa principal o palauet serà un espai expositiu que recollirà les col·leccions del llegat de l’empresari i que servirà per veure com vivia la burgesia barcelonina de mitjan segle XX. L’immoble annex del carrer de l’Avenir, conegut com la torre, es convertirà en una biblioteca especialitzada en obres internacionals.

Mentrestant, continua la lluita judicial entre l’Ajuntament i les hereves de Muñoz Ramonet per recuperar les obres d’art desaparegudes de la col·lecció que l’industrial va deixar a la ciutat. En aquest sentit, un jutge va ordenar que un pèrit fixi el valor de les obres desaparegudes perquè les filles de l’industrial retornin els quadres o paguin pel seu valor.