Sembla que després d’anys de lluita veïnal a Vallcarca per reclamar un institut públic al barri, serà una realitat. Fa unes setmanes Infraestructures de la Generalitat de Catalunya va fer pública la licitació per construir l’equipament i ja hi ha una data prevista per a l’inici d’obres: febrer del 2024.

Des d’aquest curs, a un espai provisional

Tot indicava que la construcció de l’Institut Vallcarca era imminent, ja que la comunitat educativa del barri va aconseguir que comencés l’activitat aquest curs 2023-2024 en un espai provisional: l’Escola Pare Poveda, situada a tocar dels Jardins Comas i Llaveria, on es construirà el centre educatiu.

Han estat molts anys demanant l’institut i diversos entrebancs judicials han endarrerit el procés. Ara, amb la licitació publicada, la comunitat educativa comença a respirar tranquil·la. Comença el compte enrere, la propera fita: veure les màquines d’obres entrant als Jardins de Doctor Comas i Llaberia.

Les obres duraran 21 mesos. L’edifici albergarà tres línies d’alumnes, tot i que ara només n’hi ha dues, amb ESO i batxillerat, hi haurà espais polivalents i un pati ampli.

Una construcció marcada per disputes judicials

L’Institut Vallcarca s’havia de construir en un solar del carrer d’Anna Piferrer, a tocar de l’Escola Pare Poveda, però una denuncia veïnal va tirar el projecte enrere, els terrenys estaven qualificats com a zona verda. Precisament, ara s’hi estan fent els Jardins de Margaret Michaelis, que s’han d’estrenar al gener.

Són la compensació a la pèrdua dels Jardins de Doctor Comas i Llaberia, ubicats uns metres més enllà, on es construirà el futur institut. El veïns del carrer del Baró de la Barre, a tocar d’aquests jardins, hi estan en contra, però han perdut els litigis que havien obert al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Primer institut públic de la zona nord de Gràcia

Els alumnes de l’Institut Vallcarca estan contents, són els primers que no han hagut de marxar del barri per cursar educació secundària a un centre públic. A Vallcarca hi ha dos instituts, però privats. El mateix passa als altres barris de la zona nord: la Salut i el Coll.

Això sí, com que han de compartir l’espai amb l’Escola Pare Poveda, expliquen que tot i que estan contents d’haver pogut començar sense l’edifici definitiu, estan bastant limitats pel que fa a l’espai. Tenen tres aules per fer classe i comparteixen el pati i el gimnàs amb l’alumnat de primària.

Albert Llizandra, director de l’Institut Vallcarca, explica que “les famílies del nord de Gràcia l’estaven esperant tant que van desbordar la matricula“, tot i les condicions de provisionalitat. Per la Jana Solé, una de les alumnes, la complicació vindrà l’any vinent: “Quan siguem quatre classes estarem més just“.