L’última cabina telefònica de Barcelona torna a lluir a Sant Genís dels Agudells transformada en un espai d’intercanvi de llibres, amb servei de wifi, espai de recàrrega de mòbils i una pantalla per informar de les activitats culturals que s’organitzin a la zona. Aquesta tarda s’ha inaugurat a la plaça de Meguidó, coincidint amb la festa de Sant Jordi i amb un gran nombre de veïns expectants per veure com ha quedat el que serà un nou punt d’atracció per al barri.
El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el gerent de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà, Xavi Matilla, han participat en l’acte inaugural, que ha consistit en la descoberta de la cabina, que estava tapada amb una tela. Tot seguit els assistents han pogut anar-hi entrant per veure’n l’espai interior, adaptat amb estanteries i amb capacitat per a uns 200 llibres. També hi ha estat present Anna Farré, la barcelonina que el 2017 va engegar una campanya a Change.org en assabentar-se que era la darrera cabina amb portes de la ciutat.
Cabina amb elements antivandàlics
Un taller de Mataró ha dut a terme la restauració i transformació de la cabina, que han durat gairebé un any. S’han realitzat amb plànols originals de la companyia Telefónica per respectar-ne al màxim el disseny original. Per minimitzar els actes vandàlics que es puguin produir s’ha dotat de doble vidre, protecció antigrafits, il·luminació i porta automàtica, que s’obre amb un codi numèric. El Centre Cívic Casa Groga, situat tot just davant, s’encarregarà del bon funcionament de la instal·lació, que finalment ha tingut aquest ús arran d’una consulta popular celebrada el 2017.
La recuperació d’aquest element ha tingut un cost de 73.000 euros i s’ha gestionat a través de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà a través del programa Petits paisatges, per donar valor a objectes quotidians que formen part de la memòria històrica dels ciutadans.