Els beneficis de la lectura són molts i molt diversos. Ajuda a conèixer més paraules i a parlar millor, estimula la creativitat i permet treballar altres habilitats com la concentració. És difícil que els més petits de la casa sentin plaer per la lectura perquè és una activitat que a l’inici els costa molt aprendre, però no és impossible. L’experta en educació lingüística i literària de la UB Elisabet Contreras Barceló ha donat alguns consells al programa ‘Via 15’ per transmetre la passió per la lectura als infants.

L’acompanyament dels adults, clau per despertar l’interès per la lectura

Segons Contreras Barceló, quan la canalla comença a aprendre a llegir, l’acompanyament dels adults és clau per transmetre’ls l’interès pels llibres. L’experta en educació lingüística i literària de la UB recomana compartir amb els més petits històries o personatges per introduir-los en el món de la lectura. També aconsella a les famílies obrir un llibre davant dels infants per demostrar-los que s’ho passen bé llegint.

Els llibres: un regal, mai un càstig

Mòbils, tauletes, ordinadors, consoles… El nostre dia a dia està ple de pantalles. Els infants no en queden al marge i també dediquen una part del seu temps lliure a les tecnologies. En aquest sentit, Elisabet Contreras Barceló recomana a les famílies que no utilitzin la lectura com una alternativa a les pantalles i una forma de castigar els menors. “Els llibres sempre han de ser un regal, un premi, una oportunitat, però mai un càstig”, conclou.

Deixa que els experts t’aconsellin per triar el millor llibre

Si vols introduir els teus fills a l’hàbit de llegir, tria el millor llibre. Contreras Barceló explica que en aquest primer moment és fonamental que et deixis assessorar per experts en la matèria. Escolta les recomanacions que et facin a l’escola o demana consell a bibliotecaris o llibreters. Són experts en literatura i et recomanaran títols que aconseguiran que els més joves s’enganxin a la lectura.