En la resolució, la titular del Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona imputa els14 antiavalots, després que l’Audiència de Barcelona l’obligués a reobrir la denúncia presentada per la víctima, que havia estat arxivada per falta d’autor conegut. Per al proper divendres, 14 de juny, la instructora ha citat a declarar els 14 antiavalots -entre sergents, subinspectors i escopeters- de dos furgons dels Mossos d’Esquadra que la tarda del 29-M estaven operatius a la confluència del passeig de Gràcia amb la plaça Catalunya de Barcelona, on el denunciant assegura que va quedar ferit.

La víctima, que ha hagut de sotmetre’s a una reconstrucció del glòbul ocular mitjançant implant, va presentar a l’octubre de l’any passat una denúncia als jutjats en què assegurava que va rebre l’impacte d’una pilota de goma disparada “directament” per un mosso d’esquadra quan anava a creuar la plaça de Catalunya per trobar-se amb uns amics. El denunciant afirma que, quan es disposava a anar-se’n del lloc, es va veure sorprès per les càrregues policials, que van començar a disparar salves i pilotes de goma.

La jutgessa instructora va acordar l’arxiu de la causa, però l’Audiència ha estimat el recurs que va presentar el denunciant i ha ordenat reobrir el procediment per practicar les diligències d’instrucció necessàries amb l’objectiu identificar el possible autor dels fets i determinar si aquests són constitutius de delicte. Segons l’opinió de la Secció Tercera de l’Audiència, el que succeït podria ser qualificat com un “delicte de lesions que provoca la pèrdua o inutilitat d’un òrgan o membre principal”, pel que creu “patent la gravetat dels fets denunciats”, que podrien comportar penes que oscil·len entre sis i 12 anys de presó. La jutgessa critica que anteriorment no s’hagin obert diligències per aquest cas.