Tradicionalment s’ha considerat que el greix és el principal responsable de la satisfacció que produeixen els àpats. Però l’estudi dirigit pel doctor Fernando Azpiroz, cap del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Vall d’Hebron, ha posat en qüestió aquesta afirmació. “Fins ara, es creia que el greix era l’ingredient clau de la satisfacció que produeixen els menjars”, ha dit Azpiroz.

Plats d’hummus per elaborar l’estudi

El Celler de Can Roca

, que també ha col·laborat en aquest estudi, ha preparat dos plats basats en la recepta d’hummus. Cada menú està elaborat amb cigrons, oli d’oliva, aigua, tahina,  llimona i comí. La diferència entre un plat i un altre és la quantitat de greix que s’hi ha afegit. La recepta d’hummus gras ha incorporat un tros de foie.Un total de 12 homes sans han tastat tots dos plats per detectar quin els ha produït més plaer. Els participants van prendre el primer dia l’hummus lleuger i l’endemà, el gras. La percepció sobre les sensacions prèvies i les que els ha produït després es van avaluar als cinc i 10 minuts abans de la ingesta i cada 10 minuts cinc vegades després d’haver-los menjat.

L’hummus menys gras és més plaent i produeix la mateixa sacietat

El resultat ha estat que l’hummus lleuger ha obtingut més bona puntuació. Azpiroz ho considera sorprenent perquè trenca amb una creença molt arrelada. “Els nostres treballs mostren que a partir de certa quantitat de greix, menor benestar digestiu i pitjor estat d’ànim”. També s’hi ha referit Josep Roca, responsable d’El Celler de Can Roca: “Plaer i sacietat no exclouen salut”. El treball obre la porta a un canvi en la concepció del greix. “Reduir la quantitat de greix en els menjars pot fer que aquests siguin més plaents i satisfactoris sense que es redueixi la sensació de sacietat i de plenitud”, ha conclòs Azpiroz. L’estudi s’ha publicat a la revista científica ‘Neurogastroenterology and Motility’.