Passadissos que avui havien d'estar pràcticament buits han estat, literalment, okupats pels veïns i per personal de l'hospital. Després de concentrar-se a la porta del Vall d'Hebron per protestar contra el tancament parcial del centre han decidit entrar-hi per transmetre el seu malestar en primera persona al gerent de l'hospital. Però no ho han aconseguit. PEP ORTIZ, portaveu de la coordinadora de l'AV de Nou Barris "Hi ha molts veïns de la zona que se senten mal atesos per exemple perquè s'ha anul·lat una sèrie de vistes, analítiques... i el que volem és que ell, com a màxim responsable de salut del all d'Hebron, ens expliqui de quina manera afectara aquesta crisi als nostres veïns." Al darrere de tot plegat, la decisió de la direcció d'obrir només les plantes d'hospitalització, les urgències i les intervencions quirúrgiques com a mesura d'estalvi. L'activitat de l'hospital ha estat la mateixa que un dia festiu. Les operacions no urgents ja no s'havien programat però el que sí que s'ha hagut de reprogramar han estat les 2.700 visites planificades per avui. Tot i que els pacients havien d'estar-ne assabentats, alguns han assegurat que no en sabien res. "Por lo menos una carta. No han avisado para nada y ahora vengo y estan las puertas cerradas y no hay derecho." Finalment, els manifestants han aconseguit el compromís de poder-se reunir amb el gerent del centre el proper dilluns. Això sí, han tallat durant un quart d'hora un lateral de la ronda de Dalt com a protesta pel tancament parcial de l'hospital. El funcionament a mig gas del Vall d'Hebron es repetirà quatre dies més laborables fins a finals d'any. El mateix faran els vuit grans hospitals de l'ICS per aprimar els pressupostos i assolir les xifres que els exigeix el govern.

Amb pancartes com “La salut no és un negoci”, unes 200 persones s’han concentrat davant de l’Hospital Vall d’Hebron. Després, han entrat al centre amb la demanda de parlar amb el gerent. Finalment, els ha atès un representant de la direcció de l’hospital i els ha dit que el gerent es podria reunir amb ells dilluns vinent. La protesta també ha tallat durant mitja hora els laterals de la ronda de Dalt.

Tancament parcial per estalviar

La protesta ha coincidit amb el primer dia de tancament parcial de l’Hospital Vall d’Hebron. En concret, el centre ha suspès les consultes externes i les operacions quirúrgiques no urgents. Les altres activitats hospitalàries com les urgències, els tractaments crònics i l’atenció primària funcionen amb normalitat.

El tancament parcial ha obligat l’Hospital Vall d’Hebron a reprogramar 2.700 visites per a aquest divendres. Les operacions no urgents ja no estaven previstes en la planificació. L’ICS espera, amb aquest pla, un estalvi d’un milió d’euros.

Els quatre dies d’aturades pendents es faran el 31 d’octubre i el 9, 27 i 30 de desembre.