(ACN/Redacció) L‘Hospital de Sant Pau ha desenvolupat un vídeo que ajuda a diagnosticar els pacients que tenen migranyes amb aura visual. Es tracta de l’eina AURAVISION, que recopila en forma d’animacions les sis aures visuals més freqüents que presenten fins al 30 % dels pacients, que ha estat desenvolupada per les dificultats lligades al diagnòstic. Les animacions, creades per l’equip de la Unitat de Cefalees i Neuràlgies del Servei de Neurologia de l’hospital, es basen en el testimoni dels pacients, qui molts cops no saben com descriure amb paraules l’aura. Segons dades del Sant Pau, un de cada tres pacients amb migranya té aura i experimenta patrons visuals molt concrets que sovint no sap com descriure amb paraules o dibuixos a la consulta.

L’eina és gratuïta i s’ha desenvolupat per fer-la arribar a neuròlegs, oftalmòlegs, pediatres i metges de família i d’urgències. En aquest sentit, l’hospital l’ha posat a disposició dels professionals a la seva pàgina web, així com al portal de l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE).

La migranya és una malaltia que afecta el 12 % de la població mundial, segons apunten els autors de l’AURAVISION. “Una de cada tres persones amb migranya presenta aura, que és la manifestació més freqüent en forma de problema visual que dura menys d’una hora abans de l’inici del mal de cap, tot i que alguns pacients poden tenir aura i no desenvolupar mai el mal de cap”, explica el doctor Robert Belvís, director de la Unitat de Cefalees i Neuràlgies del Servei de Neurologia de Sant Pau.

Per la seva banda, la doctora Noemí Morollón, adjunta del Servei de Neurologia, afirma que “habitualment aquests pacients tenen problemes per descriure allò que han vist a l’aura i els metges dubten de si es tracta d’una migranya o d’altres malalties, com ara un ictus, epilèpsia, problemes oculars…”. “Per aquesta raó hem dissenyat AURAVISION, un recurs visual exacte de les aures, per ajudar els metges i els pacients a diagnosticar-les. N’hi ha prou a ensenyar les animacions a la consulta, ja sigui en la pantalla de l’ordinador, de la tauleta o del mòbil, i preguntar els pacients si aquella imatge s’assembla a allò que han vist”, conclou.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a