L’augment de virus respiratoris —especialment grip i covid— està provocant un repunt de pacients a les urgències de l’Hospital del Mar. Per això des del centre hospitalari han començat a desprogramar operacions no urgents i no oncològiques amb l’objectiu d’alliberar llits.

Des de l’Hospital del Mar asseguren que es tracta de cirurgies que “poden esperar” i que s’ha avisat els pacients amb dies d’antelació per perjudicar-los el mínim possible. La idea és, segons el centre, reprogramar-les quan la pressió assistencial hagi baixat. Actualment expliquen que poden tenir entre 300 i 400 pacients al dia. La majoria, apunten des de l’hospital, són gent gran i gent amb malalties cròniques.

Crida a acudir als ambulatoris i CUAP

L’Hospital del Mar fa una crida a acudir als centres d’atenció primària (CAP) així com als centres d’urgència d’atenció primària (CUAP) per descongestionar les urgències. A banda dels llits que ofereix aquest recinte se n’han habilitat una vuitantena a d’altres, com l’Hospital de l’Esperança i l’Hospital Evangèlic, per fer front als pics. El centre hospitalari recorda que a finals de febrer i principis de març s’acabaran les obres d’ampliació que permetran el creixement de les urgències en 4.000 metres quadrats i que es guanyi 75 llits.

“La sobresaturació es deu al desmantellament dels CAP”

Des del sindicat Federació de Treballadors de Catalunya afirmen que la desprogramació d’operacions no urgents és conseqüència de la “saturació històrica” dels serveis d’urgències per falta de previsió i de recursos per afrontar la situació amb solvència.

Xavi Tarragon, del comitè d’empresa del sindicat, assegura que cada vegada hi ha més pacients que superen les 24 hores a urgències. També apunta que és habitual superar els 150 o 200 pacients quan el màxim a urgències hauria de ser de 96. Gent s’acumula als passadissos constantment i les ambulàncies queden retingudes hores perquè no hi ha llits. Passa durant tot l’any, però a causa del pic, s’agreuja.

Tarragon afirma que la saturació de les urgències respon a les retallades que venen de lluny i a un sistema sanitari molt privatitzat però sobretot a un “desmantellament dels centres d’atenció primària”. Des del sindicat pensen que la solució passa per contractar més personal en bones condicions laborals i apostar per invertir als CAP per tal que les malalties no s’agreugin i no calgui anar a urgències hospitalàries.