La cursa per trobar un fàrmac eficaç contra el SARS-CoV2, el virus de la pandèmia, podria acabar abans de l’estiu. L’Hospital Clínic, en col·laboració amb altres centres de l’estat, està enllestint un assaig clínic de gran abast amb ivermectina, un medicament antiparasitari que s’utilitza des dels anys 80 en persones i animals i que té la patent vençuda. Hi participen més de 800 persones majors de 50 anys amb símptomes lleus de covid.

“El canvi radical en el pronòstic de la covid que hem vist fins ara només l’hem aconseguit amb vacunes”, explica el cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic, investigador d’ISGlobal i coordinador de l’assaig, José Muñoz. I reitera que “fa un any i mig que estem treballant amb medicaments que canviïn el pronòstic de la covid i hem de dir que fins ara l’èxit no ha estat ni molt menys similar al de les vacunes”.

hospital clinic UCI coronavirus
Malalt intubat a causa del coronavirus a l’UCI de l’Hospital Clínic Foto: Francisco Àvia (Hospital Clínic)

Des de l’inici de la pandèmia els científics han intentat trobar l’antiviral definitiu que, sol o acompanyat d’altres fàrmacs, eviti la derivació de pacients cap a les UCI. Però fins ara no han trobat evidència científica consistent com per poder assegurar que funcionin.

I això és el que l’Hospital Clínic i altres centres sanitaris de tot l’estat estan intentant demostrar amb la ivermectina. “Hi ha dades indirectes de pacients que han rebut dosis altes d’ivermectina, que és com l’estem provant nosaltres, que presenten una reducció de virus a la zona del nas i la faringe en el cinquè dia de símptomes, respecte als pacients que no l’han rebut”, afirma el cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic.

Antecedents de la ivermectina com a antiviral

L’assaig arriba després que el mes de gener passat, una recerca d’ISGlobal feta amb 24 pacients exposés l’efectivitat i seguretat del fàrmac. Però tal com ja van anunciar els científics d’aquest estudi, calia fer-ne un altre de més abast que aportés evidència científica consistent.

És un medicament segur, barat i que funciona molt bé
José Muñoz, cap del Servei de Salut Internacional Hospital Clínic

És molt complicat fer un assaig clínic amb 800 persones amb símptomes de covid. Requereix molt d’esforç, però creiem que només així és com tindrem una resposta de si el fàrmac funciona o no funciona. Fent assajos petits és molt complicat treure’n conclusions robustes”, reitera José Muñoz, que explica per què van considerar la ivermectina un candidat idoni: “Fa molt temps que se sap que la ivermectina té un efecte antiviral que no està ben estudiat. El fàrmac inhibeix la proteïna que facilita l’entrada del virus al nucli de la cèl·lula per reproduir-se. D’alguna manera, evita la replicació d’alguns virus, però mai no s’ha avaluat d’una forma robusta. Però sí que hi havia aquesta hipòtesi prèvia”.

FOTO CORONAVIRUS
El virus del SARS-CoV2

I amplia l’argumentació de per què es van decidir testar aquest medicament: “La combinació de ser nosaltres experts en ivermectina donat que hi hem treballat i confiat molt, i sabem que és un medicament segur, barat i que funciona molt bé i que pot tenir activitat antiviral, vam decidir començar a provar per veure si tenia activitat contra la covid”.

De moment, segons que reitera Muñoz, no hi ha evidència científica que demostri si és efectiva, però l’assaig clínic amb 800 persones malaltes de covid ha de proporcionar dades consistents.

Eficàcia i seguretat en dosis fora de prospecte

L’assaig clínic ha d’aportar dades sòlides sobre la seguretat i efectivitat del fàrmac en estadis primerencs de la covid, és a dir, quan el virus està al començament de replicació. És precisament en aquesta fase precoç quan els antivirals són més eficaços. En el moment en què el sistema immune ja controla la replicació, sovint en fase inflamatòria, l’efectivitat del remei desapareix. Per aixsò és important administrar els antivirals quan apareixen els primers símptomes de la malaltia.

S’han provat dosis fins a 600 micrograms per quilo i han demostrat un perfil de seguretat molt bo
José Muñoz, cap del Servei de Salut Internacional Hospital Clínic

La dosi de prospecte d’ivermectina per a malalties parasitàries és d’un màxim de 200 micrograms per quilo de pes. Però, segons el doctor José Muñoz, “ja comença a haver-hi evidència important que dosis de més de 200 micrograms per quilo són segures. I s’han provat en assajos clínics a l’Àfrica i en altres continents dosis fins a 600 micrograms per quilo o més durant tres dies i han demostrat un perfil de seguretat molt bo“. I conclou: “Aquest fet, combinat amb el fet que creiem que dosis altes d’IVM són les que realment poden tenir un efecte antiviral, la nostra hipòtesi és que val la pena provar dosis altes”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a