L’arribada a Barcelona dels Guardian Angels, una patrulla ciutadana originària dels Estats Units, genera preocupació entre els Mossos i també en entitats que treballen per la defensa dels drets humans com Irídia. En un debat a ‘El matí de Barcelona’ sobre què cal fer amb els lladres multireincidents, la portaveu del sindicat dels Mossos SAP-Fepol, Imma Viudes, ha rebutjat “completament” l’existència d’aquests grups ciutadans que volen evitar que es cometin delictes.

Viudes entén la inquietud de la ciutadania, però també alerta que la gent no té eines ni formació en seguretat pública i que es pot veure sotmesa a situacions greus. També l’advocat penalista i codirector d’Irídia, Andrés García-Berrio, s’ha mostrat contrari que grups ciutadans vulguin fer justícia pel seu compte.

“Barcelona no és el Bronx”

“Barcelona no és el Bronx”, ha assegurat Viudes fent referència al barri de Nova York on es van crear aquests grups. Segons la portaveu del sindicat dels Mossos, l’existència de patrulles ciutadanes com els Guardian Angels pot contribuir a incrementar la sensació d’alarma que hi ha a la ciutat. En aquest sentit, Viudes creu que la conselleria d’Interior hauria d’actuar, de la mateixa manera que el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va assegurar aquest estiu que les combatria.

Tant Viudes com García-Berrio han alertat que aquest tipus de patrulles “poden general un problema més greu que el que es vol resoldre”. Segons el codirector d’Irídia no només incrementen la conflictivitat social sinó que també poden fer augmentar els delictes de lesions. “L’ús de la violència d’un col·lectiu amb qüestions que tenen a veure amb la criminalitat augmenta la conflictivitat i no ens porta a bon lloc”.  En aquest sentit creu que l’administració ha de fer un “treball implacable” per analitzar conductes que no s’ajusten a la legalitat. García-Berrio fins i tot ha comparat els Guardian Angels amb l’empresa Desokupa, perquè darrere, ha dit, hi ha una ideologia “neofeixista” de gent que vol fer justícia pel seu compte.