Es pot beure alcohol al carrer a Barcelona? Fins a quina hora és legal que en venguin als supermercats? Què passa si t’enxampen amb droga a sobre? Quina és la multa per orinar al carrer? Són algunes de les preguntes que, potser, un estudiant estranger que arriba a una residència de Barcelona pot fer-se si no coneix les normes cíviques de la ciutat.

És per això que la Guàrdia Urbana ha posat en marxa una sèrie de xerrades a residències d’estudiants per donar a conèixer l’ordenança del civisme. El consistori va detectar que els estudiants forans desconeixen la normativa i la imatge que els arriba de la vida nocturna de la ciutat, a través de les xarxes socials, els “pot confondre”.

Les xerrades s’han iniciat a residències d’estudiants del districte de Sant Martí, algunes de les quals molt properes al “triangle golfo”, al Parc i la Llacuna del Poblenou, una de les zones amb més queixes per incivisme de la ciutat. Les imparteixen agents de la Guàrdia Urbana i l’objectiu és “fer pedagogia” entre el jovent, ja que com explica Jordi Oliveres, portaveu de la Guàrdia Urbana, als estudiants estrangers “en alguns casos els falta coneixement de com comportar-se a l’espai públic en zones d’oci nocturn”.

Explicar la normativa i les conseqüències d’incomplir-la

En aquestes xerrades els agents de la Guàrdia Urbana expliquen als assistents les normes de conducta que estableix l’ordenança i quines són les prohibicions, així com les conseqüències d’incomplir-les i les multes associades. A la trobada d’aquest dilluns al vespre hi han assistit una cinquantena de residents de la Livensa Living Barcelona.

El gestor de clústers de la residència, Marc Sancho, considera molt útil aquesta campanya. “Són gent jove d’altres països que no tenen consciència de les normes de civisme i es molt important fer-los entendre que estan vivint en una comunitat i que han de respectar els veïns”.