Una família de Sant Andreu denuncia que se’ls vol fer fora de casa, després de cinc generacions. L’Emília té 90 anys i hi viu amb una renda antiga. Ara la propietat els ha enviat un burofax per anunciar-los que l’edifici haurà d’anar a terra perquè hi han aparegut esquerdes.

Una família de Sant Andreu denuncia que se’ls vol fer fora de casa després de cinc generacions. L’Emília té 90 anys i hi viu des del 1936 amb un lloguer de renda antiga. Ara la propietat els ha enviat un burofax anunciant que l’edifici s’enderrocarà perquè les esquerdes que han aparegut no es poden reparar i, en el seu lloc, faran un edifici de pisos.

L’Emília García va arribar a aquesta casa del carrer d’Otger, al nucli antic de Sant Andreu, amb els seus pares, el germà i la besàvia quan tenia tres anys. Aquí ha format la seva família i hi viu amb la seva filla, la Lluïsa Flaquer, que també té un fill. Asseguren que els primer anys, fins a finals dels anys 80, la relació amb els propietaris era “cordial” i han cuidat la finca com casa seva. “Tot el que feia falta ho fèiem nosaltres: pintar la casa, si hi havia alguna esquerda la tapàvem nosaltres”, explica l’Emília.

Unes esquerdes aparegudes, l’excusa per a l’enderroc

En morir la primera propietària de la casa, va passar a mans d’un dels nebots i el tracte va canviar. Segons denuncia la Lluïsa Flaquer, des de llavors no es fan càrrec dels desperfectes estructurals de la finca com arranjar-ne la coberta o reparar goteres. La situació s’ha agreujat des que van aparèixer unes esquerdes a la seva habitació arran d’enderrocar la finca del costat.

Després d’una visita d’un arquitecte enviat per la propietat, els inquilins van rebre un burofax en què se’ls deia que les esquerdes no es poden reparar i la casa s’enderrocarà per fer-hi un edifici plurifamiliar.

Canviar la casa per un bloc de pisos

Tant la família com les entitats defensores de l’habitatge de Sant Andreu denuncien que aquesta és l’excusa que han trobat per acabar fent-los fora. Coincideix que les finques del costat ja s’han reconvertit en petits blocs de pisos. “Està habitable i es poden reparar les humitats i esquerdes que pugui tenir, volen acabar amb un contracte de renda antiga que són els més difícil d’acabar i sense escrúpols”, explica Roger Ramírez, de Posa’t Sostre BCN.

La voluntat de l’Emília i la Lluïsa és poder parlar amb la propietat de la casa per trobar una solució perquè asseguren que no tenen cap altre lloc on anar. Des de betevé s’ha contactat amb els advocats de la propietat de la finca però no han volgut fer cap declaració.