El periodista i membre de la direcció d”El Punt Avui’, Miquel Riera, ha explicat que els agents han anat fins a la redacció del diari, han deixat la notificació que alerta que no poden difondre els anuncis institucionals del referèndum i han abandonat l’edifici.
Tenim la @guardiacivil a la redacció d’@elpuntavui Barcelona. Ara mateix. #votaremiguanyarem
— Miquel Riera (@mrierapla) 15 de septiembre de 2017
En el cas del Vilaweb, la Guàrdia Civil s’ha personat a la seu del mitjà, situada al Raval, però no ha pogut entregar la nota. Els agents hi han hagut d’anar una segona vegada, hores després. La redacció ha publicat aquest tuit en què han fet evident que les tasques dels periodistes no s’aturen.
Treballant com cada dia pic.twitter.com/4kXDBih4pO
— VilaWeb (@VilaWeb) 15 de septiembre de 2017
L’editor i director d’El Nacional, José Antich, ha explicat a Twitter que el mitjà també ha rebut el requeriment, com també han fet des de Racó Català i Nació Digital, on els agents han identificat alguns periodistes de la redacció de Barcelona.
Correus atura la distribució de revistes
Òmnium Cultural ha denunciat que treballadors de Correus han impedit la distribució d’una part dels 60.000 exemplars de la publicació mensual de l’entitat, que, aquest setembre, incorpora el domàs en què es reivindica la paraula “democràcia”. L’entitat ha fet aquest tuit irònic en què ha demanat que no es difongui la revista i ha qualificat la retenció de censura. En un altre cas, el del butlletí de l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample, no ha estat així. Tot i que primerament, segons la presidenta de l’entitat, un funcionari els ha revisat la publicació —ja que incloïa un article a favor del referèndum i se’n distribuïen un miler—, el cap de l’oficina ha autoritzat després d’un quart d’hora admetre els exemplars per procedir a enviar-los.
Missatges de suport i denúncia de censura
L’actuació de les forces de l’Estat i Correus ha generat nombroses reaccions de solidaritat a les xarxes socials. El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha criticat que es tracta d’un atac a la llibertat de premsa i el Col·legi de Periodistes també ha demanat que s’aturin les coaccions als mitjans de comunicació i ha demanat respecte pel codi deontològic.
Prou coaccions als mitjans de comunicació. Volem garanties per la #llibertatInformació i respecte per la feina dels i les periodistes pic.twitter.com/aAcle3UFab
— Col·legi Periodistes (@periodistes_cat) 15 de septiembre de 2017
També hi han respost polítics com el diputat de Podem al Congrés Íñigo Errejón o activistes com Josep Guia, que ho ha titllat de pràctica pròpia del franquisme.
Un altre web clausurat
Paral·lelament, aquest dijous a la tarda s’ha fet efectiu el tancament del web Garanties.cat, una altra de les mesures cautelars imposades pel TSJC a petició de la fiscalia perquè considera que el portal, que informa sobre la llei del referèndum, posa en risc l’acatament de les resolucions judicials.