(ACN / Redacció) El Departament de Drets Socials de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han signat aquest dimecres un protocol de col·laboració per crear un centre cridat a impulsar el sector econòmic de les cures. Un sector que avui dia representa un 1,3 % del valor afegit brut i 65.000 llocs de treball a la capital catalana.
El nou centre vol afavorir la innovació tecnològica i social del sector, i millorar-ne la qualitat de l’ocupació davant l’envelliment progressiu de la població i, per tant, l’augment de la demanda que es preveu per als propers anys. El nou servei se situarà a un local municipal de 5.000 metres quadrats, situat al carrer dels Almogàvers, 165.
Fer més competitiu el sector
Al darrere del projecte hi haurà, de la banda municipal, Barcelona Activa i, per part del govern, el Departament de Drets Socials i la Fundació TIC Salut Social. El servei incorporarà un laboratori amb capacitat d’estudiar i testejar models nous. L’acord també preveu treballar amb el teixit econòmic per fer més competitiu el model actual d’atenció a les persones grans i en situació de dependència.
En aquest sentit s’aprofundirà en àmbits com la capacitació, la formació i el talent, l’impuls a l’emprenedoria, la innovació social i tecnològica, la incubació i acceleració empresarial, l’atracció d’inversions i finançament empresarial, la creació d’un ecosistema de col·laboració públic privat o la divulgació i connexió amb la ciutadania.
Un sector precari
El sector professional de cures està marcat per la precarietat, l’economia submergida i la contractació sota el règim especial de treballadores de la llar. Segons l’Ajuntament i el govern, les treballadores i treballadors tenen, majoritàriament, salaris un 39 % per sota de la mitjana de la ciutat, amb una temporalitat que supera en un 13 % la mitjana, i un predomini de la contractació parcial. A més, la majoria de treballadores del sector són dones, sobretot en situació de vulnerabilitat, que representen més del 75 % del sector, especialment si són persones migrades amb necessitats socioeconòmiques urgents.