Gelats fets a base de tota mena d’ingredients —cucs de farina, fruita, peix, marisc o brou—, remullades i renovació de l’aigua a diferents espais són les eines del protocol contra la calor al Zoo de Barcelona, que es va haver d’activar el mes de maig davant la primera onada de calor del 2022. També s’activen aspersors d’aigua en els espais d’estada d’animals més vulnerables, com el dels pandes vermells.
D’aquesta manera es vol garantir el benestar dels prop de 2.000 animals que hi viuen, com explica el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón.
Gelats de cucs, brou, marisc o síndria
Els suricates són petites mangostes acostumades al clima del desert, però esperen amb expectació l’hora en què el seu cuidador els lliura gelats de cuc de la farina. Els regiren i llepen i n’obtenen una hidratació molt necessària aquests dies. Aquest tipus de sorbets, fets a base de brou, larves, fruites, peix, marisc o verdures, es reparteixen entre una i cinc vegades al dia, en funció de les necessitats de cada animal.
Al Sahel, l’espai destinat a les elefantes, hi fa calor. Els cuidadors hi arriben amb síndries congelades i engeguen les mànegues perquè la Susi, la Yoyo i la Bully rebin una bona remullada.
La cura dels elefants s’intensifica renovant també l’aigua dels fangars, que tenen un paper important en la regulació tèrmica del seu cos. Els hipopòtams reben pomes congelades, part de la seva dieta d’estiu.
Els que ho passen pitjor amb aquestes temperatures són els animals que estan acostumats a “climes més freds”, com el bisó europeu, el panda vermell o els cérvols, detalla Padilla.
260 espècies diferents
Actualment, al Zoo de Barcelona hi ha unes 260 espècies i uns 1.700 animals. Així, Alarcón destaca que la prioritat ara és “treballar amb espècies en perill d’extinció o cert grau de vulnerabilitat”. Actualment, per exemple, consideren que la protecció del bisó és molt important perquè “s’està parlant a Espanya sobre la seva possible reintroducció” i, per tant, “el que hem de fer és garantir al màxim el seu benestar”.