calor maig 2022 rècord

Barcelona no ha estat l’excepció. La resta de Catalunya també ha viscut el maig més càlid mai anotat, mes en què la calor ha fet història gairebé arreu del país. L’informe mensual efectuat pel Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el maig de molt càlid a bona part de Catalunya, amb anomalies positives de quatre graus a punts dels Prepirineus i en sectors elevats del prelitoral i del litoral. El maig d’enguany ha superat els precedents recents del 2020, 2019 o 2015.

A banda de la calor, el maig també ha estat un mes sec a gran part del país i molt sec al nord-est, Ponent i el Pirineu occidental.

El maig més càlid mai anotat als principals observatoris meteorològics històrics

L’Observatori de l’Ebre (Roquetes, el Baix Ebre) disposa d’una sèrie centenària de dades meteorològiques, concretament de 117 anys d’observacions meteorològiques sistemàtiques. En aquest indret de l’extrem sud del país, la temperatura mitjana del mes de maig ha estat de 22 ºC, un registre que s’emplaça 3,8 ºC per damunt de la temperatura normal (la mitjana del període de referència 1961-1990) i 0,2 ºC per damunt de l’antic rècord de maig més càlid, el de l’any 2020.

En el cas de l’Observatori Fabra, a Barcelona, la temperatura mitjana del mes de maig ha estat finalment de 20,8 ºC, un registre que ha superat en 4,9 ºC la mitjana del període de referència emprat pel Servei Meteorològic de Catalunya (mitjana de l’interval entre els anys 1961 i 1990). El maig d’enguany ha superat en més d’un grau el rècord anterior, del 2020, el qual va ser de 19,4ºC.

Un maig càlid arreu de Catalunya

El mapa d’anomalia de temperatura mensual, és a dir, la diferència entre la temperatura mitjana d’aquest mes de maig i la climàtica (la normal), és realment explícit. Els tons vermells indiquen que, a pràcticament tot el territori, s’ha superat la temperatura climàtica.

L’anomalia positiva ha estat realment notable arreu, en alguns casos de més de quatre graus.

Diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica

El mapa s’ha elaborat segons les dades de la xarxa d’estacions meteorològiques automàtiques (XEMA), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya. Es tracta d’una xarxa d’unes 150 estacions, les quals recullen dades des de fa 20 o 30 anys en alguns casos.

Un maig molt més càlid a mitjana muntanya

Els valors més anòmals corresponen a observatoris de mitjana muntanya. El cas més extrem correspon a l’observatori meteorològic del puig Sesolles, a tocar del turó de l’Home, on s’ha registrat una temperatura mitjana 5,1 graus per damunt de la normal.

Altres registres realment rellevants són els següents:

  • Barcelona, Observatori Fabra, +4,8 ºC
  • la Quar, el Berguedà, +4,8 ºC
  • santuari de Queralt, el Berguedà, +4,7 ºC
  • Montserrat, el Bages, +4,6 ºC
  • Lladurs, el Solsonès, +4,6 ºC

La calorada més insòlita mai viscuda en un mes de maig

A banda dels registres mitjans, convé tenir present que el mes de maig també ens ha deixat un episodi de calor excepcional i molt primerenca.

Durant el cap de setmana del 21 i 22 de maig, Catalunya va viure una calorada històrica en un mes de maig, amb registres propis de la canícula de l’estiu. Aquells dies, 90 de les 152 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van assolir el rècord de temperatura màxima.

D’aquell episodi cal destacar valors de fins a 38,5 ºC a Castellbisbal o Anglès, un valor inèdit fins ara al maig a Catalunya. Aquest registre va desbancar la temperatura més alta fins ara registrada al maig: 38,2 ºC a Vinebre el 12 de maig de l’any 2012.

Rècords de calor en un dia a Barcelona

Aquells dies també es va batre un rècord de calor a l’Observatori Fabra amb una màxima de 34,4 ºC, un valor un grau superior al rècord precedent del 31 de maig del 2001 (33,4 ºC).

Al centre de Barcelona l’estació del Raval també va anotar la màxima absoluta de la sèrie de 16 anys de dades amb una marca de 33,8 ºC.

Un mes de maig sec a tot Catalunya

La calor no ha estat l’únic element destacat del mes de maig, també ho ha estat la manca de precipitació. El Meteocat qualifica el maig com un mes sec a gran part del país i molt sec a l’extrem nord-est, Ponent i el Prepirineu occidental. Només el considera normal a les parts elevades dels Pirineus i els Prepirineus central i occidental, i plujós tan sols al sud de la comarca del Montsià.

La majora d’estacions han rebut menys de 50 litres per metre quadrat, poca pluja en un context de greu sequera acumulada com l’actual.

Precipitació acumulada a Catalunya (mm) durant el maig. Font: SMC

Més irradiació solar de l’habitual

Finalment, el Servei Meteorològic de Catalunya també destaca que la irradiació solar s’ha situat per damunt dels valors normals del mes de maig als Prepirineus, el nord-est del país i l’extrem sud. A la resta de Catalunya la insolació s’ha emplaçat a l’entorn de la normalitat.

Percentatge de precipitació acumulada respecte a la mitjana climàtica. Font: SMC