Les platges de Barcelona són cada vegada més artificials i això fa que el medi marí tingui problemes per recuperar-se per si mateix. Cada any, la sorra de les platges es regenera artificialment i, si hi afegim la contaminació i l'impacte del turisme, trobem una biodiversitat pobra. La construcció d'infraestructures, com els espigons, i l'explotació nàutica encara deterioren més els ecosistemes marins. Des de la Fundació Mar reclamen que els ajuntaments s'hi impliquin amb més inversió. EVELYN SEGURA, Fundació Mar "Som els 'indignats' del mar i reclamem més atencions per al fons marí. Encara farem una acampada." Durant un any, voluntaris de la fundació s'han dedicat a observar el fons marí i a recollir dades procedents de 21 estacions de control situades en diferents punts de Catalunya i Balears. El fons marí del delta del Llobregat és l'únic que ha suspès. A Barcelona, de moment, no hi ha cap estació, tot i que la intenció és instal·lar-ne una al port.

El 80% de les àrees marines protegides de la Mediterrània no tenen pressupost específic per a la conservació, segons denuncia Fundació Mar, que alerta dels efectes negatius de la crisi també al  medi natural. L’ONG ha presentat els resultats de l’Informe Silmar corresponent a 2011 sobre l’estat ecològic del medi marí del litoral català i balear, que posa de manifest com el context econòmic actual repercuteix també en la conservació del medi.

El text també alerta que des de les 19 estacions de control que té la fundació s’ha apreciat un lleuger descens de la  qualitat del fons marí en els punts estudiats, en part a causa d’una reducció de les ajudes de les administracions als programes de conservació. L’estació ubicada al Prat del Llobregat repeteix suspens respecte a l’any passat, fruit de les conseqüències encara visibles de les obres d’ampliació del port de Barcelona.

Entre les amenaces, la Fundació Mar destaca que la contaminació, el canvi climàtic, la presència d’espècies invasores o la sobreexplotació pesquera, així com el fondeig d’embarcacions recreatives que amb les  seves àncores, denuncien, destrueixen el fons marí.