L’estudi de Palmer ha identificat els mecanismes moleculars de resposta als tractaments contra el càncer de còlon, que fan que els pacients en estat avançat generin resistència al tractament. De moment, s’està provant amb ratolins un fàrmac que millora amb èxit els casos de càncer avançat i amb metàstasi.
La investigació premiada, que ha publicat la revista “Nature Medicine”, descriu els mecanismes moleculars de resposta als nous tractaments contra el càncer de còlon i identifica la proteïna que genera resistències a aquests fàrmacs.
En casos de càncer de còlon avançat, en què no s’aconsegueix frenar la malaltia ni amb l’extirpació i ni amb la quimioteràpia convencional, molts dels pacients no responen tampoc als tractaments que s’estan provant en assajos clínics. Palmer i el seu equip han descobert que la responsable d’aquestes resistències és la proteïna Beta-catenina, ubicada en el nucli de les cèl·lules malignes. L’investigador ha demostrat, en models animals, l’eficàcia d’alguns fàrmacs d’última generació que bloquegen l’acció de la Beta-catenina i permeten actuar als medicaments dissenyats per matar les cèl·lules cancerígenes.
Aquesta solució terapèutica, que es podria aplicar aviat en éssers humans, és el primer resultat d’una sèrie d’investigacions que serviran per veure, en cada cas, per què hi ha pacients en qui es produeixen alteracions moleculars que generen resistències als fàrmacs.
La cerimònia de lliurament de la quarta edició de la beca Fero, dotada amb 70.000 euros, es farà aquesta nit al Teatre Nacional de Catalunya. Creada l’any 2001 per Josep Baselga, director científic del VHIO i director d’Oncologia del Massachusetts General Hospital dels EUA, la Fundació Fero és una entitat benèfica dedicada a promoure la investigació del càncer i el tractament oncològic que cada any dóna beques a joves científics per promoure la transmissió ràpida dels avenços científics en pacients amb càncer.