Una de les 20 Medalles d’Honor de Barcelona d’aquest any a proposta dels districtes ha guardonat la Fundació Estimia, situada al districte de Sarrià – Sant Gervasi. Aquesta entitat treballa per les persones amb discapacitat física i intel·lectual i amb trastorns de conducta i salut mental.
Estimia va néixer el 1950 com una associació de voluntaris que feien classes particulars a nens amb poliomielitis que s’amagaven a les cases. Als anys 70 van fundar l’escola d’educació especial i als 80, el taller ocupacional. El 2014 va obrir portes la residència, situada al costat del CAP de Sarrià.
Un reconeixement que és visibilitat
Celebren aquest reconeixement perquè dona a conèixer l’entitat i els seus usuaris, un dels col·lectius més necessitats de la societat però també menys visibilitzats. “És un reconeixement a molts anys de feina de la fundació, dels empleats i dels nostres usuaris, és una feina que es fa en grup i sempre amb molta sensibilitat”, diu Montse de Tudela, presidenta del patronat de la fundació.
Actualment la Fundació Estimia atén 187 persones entre l’escola d’educació especial, el taller i la residència. Una de les fites de la fundació és poder acompanyar els usuaris durant tota la seva vida, des d’infants a l’escola fins a grans al taller i la residència.
Adaptació constant
L’entitat va començar atenent persones amb discapacitat física i intel·lectual de naixement i s’ha anat adaptant als perfils nous dels usuaris: persones que pateixen accidents, ictus o discapacitats sobrevingudes. Fa tres anys van fusionar-se amb l’escola d’educació especial Niu: “Amb l’entrada d’infants amb malalties mentals i trastorns de conducta hem hagut de reformular els nostres serveis i actualitzar-nos”, explica Marc Enrich, gerent de la Fundació Estimia.
El repte de la covid-19
Amb l’arribada del coronavirus han hagut d’adaptar l’escola, el taller i la residència a la nova realitat, i han començat a fer servir l’hort més que mai. Al centre ocupacional, on fan activitats manuals i projectes d’artesania, han iniciat un projecte més verd en què tothom té cabuda: un planter biodegradable. “Englobem el 3D, el disseny gràfic, l’hort, l’artesania, que és el nostre fort, i a l’hort, a l’aire lliure”, explica Elisenda Iglesias, educadora social de la Fundació Estimia.