L’actuació es va iniciar el 8 de juliol amb caràcter d’urgència per combatre la plaga de l’insecte de nom científic “Belonochilus numenius”, que cria i s’alimenta a les pilotes de llavors dels plàtans. Tot i que es tracta d’una espècie inofensiva, és molt molesta i per això el consistori va posar en marxa un dispositiu especial per eliminar-la.

La fumigació, efectuada pels equips de Parcs i Jardins, s’ha fet de nit amb un producte basat en l’alfacipermetrina, un dels insecticides més populars que actua per ingestió o contacte contra el sistema nerviós d’aquests insectes. Segons ha informat el consistori, aquest tractament ha disminuït de manera significativa el nivell de plaga però no s’ha eliminat totalment l’insecte. Per això estan previstes més actuacions per seguir abordant la plaga d’aquest insecte, que té un cicle biològic de juny a octubre i pot incloure fins a quatre generacions. Paral·lelament, s’estan estudiant alternatives al tractament per reduir l’ús de mètodes químics.

Els problemes amb la xinxa de la llavor del plàtan van començar a principis de juliol, ja que queia sobre les terrasses, el mobiliari urbà i els mateixos veïns. La calor podia haver causat l’augment del nombre de xinxes, que no piquen tot i que causen moltes molèsties quan entren a les cases o cauen sobre les persones.

La fumigació de l’arbrat va generar les protestes dels treballadors de Parcs i Jardins, que van alertar que l’Ajuntament no havia avisat amb suficientment antelació els veïns dels carrers on es feien les actuacions. Vistes aquestes queixes, des del consistori s’ha afirmat que estan disposats a estudiar la millora dels protocols d’actuació en relació amb la planificació per al tractament de plagues. En aquest sentit, ja s’ha constituït un grup de treball amb entomòlegs de la Universitat de Barcelona i tècnics de l’Agència de Salut Pública.