Els principals sectors afectats per les noves mesures no s’han quedat de braços plegats. L’anunci de la Generalitat de la tornada de les restriccions a Catalunya amb la recuperació del toc de queda, el tancament de l’oci nocturn i la reducció dels aforaments de bars i restaurants al 50 % ha indignat les patronals de l’oci nocturn i la restauració, que han sumat forces en una estratègia comuna. Aquest dimarts han fet una roda de premsa conjunta a la sala Luz de Gas en una imatge d’unitat en què han acusat al govern català de criminalitzar l’economia amb una mesura que “no servirà de res”, que serà la ruïna per als dos sectors, i que els enganxa de nou amb les neveres plenes i les entrades venudes per a la nit de Cap d’Any. Per això, es pregunten per què no han tancat les escoles quan la majoria dels contagis es produeixen entre els menors de 12 anys perquè no estan vacunats. Tampoc no entenen que no s’hagin cancel·lat les cavalcades, que són també un esdeveniment multitudinari.

L’oci nocturn, al precipici: “No ens ho mereixem”

Els responsables de discoteques, bars musicals i sales de concerts han demanat al govern que rectifiqui i avisen que ho combatran a la justícia. L’oci nocturn responsabilitza l’Administració catalana en general i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en particular, de la difícil situació econòmica del sector després de gairebé dos anys amb restriccions: “Estem al precipici”, sentencien. Ramon Mas, del Gremi de Discoteques, s’ha mostrat “decebut i molt dolgut” i ha repetit que el sector no s’ho mereix.

Per això, exigeixen ajudes urgents per pal·liar el que consideren l’estocada definitiva, perquè la campanya de Nadal desapareix. Estimen que suspendre la nit de Cap d’Any implica pèrdues de 50 milions d’euros. Els locals ja havien venut de manera anticipada més d’un 60 % de les entrades per a les festes, tenien personal i artistes contractats, i provisions comprades.

Cinc onades tancats

L’oci nocturn ha subratllat que han estat tancats les cinc onades anteriors i que no es pot responsabilitzar el sector dels contagis. “Per què ens tanquen si nosaltres no hi hem tingut res a veure?”, ha insistit Lluís Torrents, president de l’ASACC, l’associació de sales de concerts. Considera que la mesura serà inefectiva perquè només afecta el 5 % de la població, “els més joves”; en canvi, té conseqüències sobre la salut mental.

També vaticinen que tornaran les festes il·legals i les botellades al carrer, amb els problemes de convivència i seguretat que generen, sense cap tipus de seguretat.

Els restauradors, amb les neveres plenes

Els restauradors tenen neveres i congeladors plens de menjar i moltes reserves per celebrar els àpats de Nadal. Amb la restricció de l’aforament a la meitat en interiors, els propietaris hauran de cancel·lar reserves amb el consegüent impacte en la facturació d’aquests dies.

Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, ha afirmat que “Nadal ha quedat en blanc”, que el govern “ha arruïnat el teixit econòmic i que no ha servit de res”. Per això, ha exigit que s’apliquin noves receptes en la gestió de la pandèmia perquè l’economia ja ha donat senyals d’esgotament.