El Josep Baltà sap molt bé quin es el secret d’un pa de qualitat i no només és a la massa... JOSEP BALTÀ, forner “Procurem fer-lo com es feia abans amb fermentació, amb temps que és el secret del pa, perquè quedi bo necessita temps. Dóna aquestes textures de la molla que aguanta dies, es capaç d’envellir, que en dos, 3 tres dies té uns matisos de gust diferent.” Però el forn Baltà no ha rebut la llesca d’or només per aquest motiu. Des que va obrir l’any 1934 aquest establiment elabora productes tradicionals. JOSEP BALTÀ, forner “Tot l’any pots venir a comprar bunyols de quaresma, tortell de reis o coca de llardons.” Això, però, no li ha impedit ser innovador i adaptar-se als nous temps. Ara també ven farines i productes de tot tipus per poder fer-se el pa a casa. JOSEP BALTÀ, forner “Això va ser una aposta de fa cinc 5 anys, ha anat evolucionant, la gent ho ha anat coneixent i realment tinc una clientela que es fa el pa a casa, que valora la dificultat de fer el pa a casa i son uns forners experts, molt crítics.” El Josep considera que el pa és un producte gastronòmic de primer ordre i es mostra molt optimista amb el seu futur. JOSEP BALTÀ, forner “Cada anyada és diferent, cada terra fa el seu tipus de blat, cada varietat té les seves particularitats. Podríem comparar-ho amb quan vam fer la revolució amb el vi, ara en sabem molt del vins, de pa en sabrem molt, segur.”

El Forn Baltà ha estat seleccionat per un jurat format per professionals del sector, periodistes gastronòmics, cuiners i altres experts. El Josep Baltà considera que ha rebut la Llesca d’Or per diversos motius. El principal és que a la seva fleca es fa un pa de qualitat i artesanal. En segon lloc creu que el jurat ha valorat que, a més de pa, el forn segueixi el santoral i les festes típiques i ofereixi durant tot l’any productes tradicionals.

Però encara hi ha un tercer factor que ha influït en la decisió del jurat. Fa cinc anys que el Josep va apostar per innovar i obrir-se a un nou públic ampliant l’oferta. Segons explica ell mateix, cada cop hi ha més clients interessats a comprar diversos tipus de farina i ingredients per fer-se el pa a casa, per això ara ven productes d’aquest tipus.

El besavi del Josep ja era forner a Vilafranca del Penedès i el seu avi va ser qui va obrir el Forn Baltà, fa més de 80 anys. Durant la història d’aquest forn, hi ha hagut moments difícils com els que es van viure durant la guerra i la postguerra, quan el pa era un aliment de primera necessitat, però ara els temps han canviat i el premi arriba com un reconeixement a la seva llarga trajectòria.