La flama del Canigó ha arribat aquest matí a Barcelona des de Corbera. Però el foc que encendrà una quinzena de fogueres que hi haurà a la ciutat és la que ha entrat a les 17 h per l’avinguda Diagonal. La flama ha fet una ruta d’una hora i mitja fins a la plaça de Sant Jaume. Allà l’han rebut amb balls els Gegants de la Ciutat i de l’Àliga de Barcelona. L’acte s’ha iniciat amb la interpretació de ‘Muntanyes del Canigó’ i es clourà, després de l’encesa del gresol, la lectura del missatge i els parlaments, amb l’himne nacional de Catalunya, ‘Els segadors’. Al final de la festa, la flama es durà als barris per encendre les fogueres.

L’Ajuntament de Barcelona ha obsequiat els assistents a la festa de rebuda de la flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume amb una planta de romaní. A més del foc i de l’aigua, les plantes són un element essencial la nit de Sant Joan, que arriba en un moment de l’any d’especial esplendor de la natura.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha rebut al migdia la flama que des de la mitjanit recorre pobles i ciutats dels Països Catalans per encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Enguany ha dut la flama al Parlament una comitiva provinent de Corbera de Llobregat. La flama que encendrà les fogueres de Barcelona arriba a les 17 h a la Diagonal i a les 18.30 h a la plaça de Sant Jaume, on es fa la festa de rebuda a la ciutat.

L’acte de recepció de la flama al Parlament s’ha fet a la sala dels Passos Perduts, davant el despatx d’audiències. A més de la presidenta de la cambra, hi han intervingut també la d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el director del Comissionat de la Flama, Ivan Capdevila, que ha llegit el manifest. Núria de Gispert s’ha adreçat als nens de Corbera presents a la sala, per recordar la importància d’aquesta tradició de la flama que el Parlament acull des de fa 30 anys. La comitiva que ha dut la flama fins al Palau, encapçalada aquest any per l’alcaldessa de Corbera de Llobregat, Rosa Boladeras, s’ha traslladat després a la porta del palau de la Ciutadella per encendre diversos quinqués amb la flama procedent del Canigó. L’acte s’ha clos amb una ballada dels gegants de Corbera.

La tradició de la flama del Canigó es remunta a 1955, quan Francesc Pujadé, un excursionista veí d’Arles (el Vallespir), inspirant-se en el poema ‘Canigó’, de Jacint Verdaguer, va decidir encendre un foc la nit de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i, des d’allà, repartir-ne la flama per totes les terres de parla catalana, com a símbol d’identitat comuna. La flama es guarda tot l’any al museu de la Casa Pairal de Perpinyà i es renova abans de Sant Joan amb una foguera feta amb llenya procedent de diversos punts dels Països Catalans.