La fiscalia ha fet aquesta petició per l’alt nombre de persones investigades (gairebé arriben a la trentena), perquè hi ha molta prova documental i perquè s’han practicat diligències a l’estranger, ja que Puigdemont i quatre dels seus consellers continuen a Brussel·les.

Si el jutge acorda declarar la causa complexa, d’una banda, això allargaria més la presó preventiva en què es troben el vicepresident destituït, Oriol Junqueras, el conseller d’Interior destituït, Joaquim Forn i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, de les entitats sobiranistes; i, de l’altra, si la investigació s’allargués un any més, això ajornaria la possible inhabilitació dels investigats abans d’obrir judici.

L’article 384 bis del Codi penal preveu la inhabilitació de qualsevol persona que tingui una funció o càrrec públic en el moment en què el jutge la processi i decreti presó provisional pels delictes relacionats “amb les bandes armes o individus terroristes o rebels”. Això és el que podria passar amb els investigats de l’1-O per rebel·lió, tot i que si el Suprem acorda allargar la instrucció un any més la possible inhabilitació quedaria ajornada, ja que el jutge trigarà més a tancar el cas i enviar-los a judici.