L’alerta va saltar dissabte, quan la CUP va confirmar que Anna Gabriel era a Ginebra, preparant l’estratègia de defensa que faria servir davant el jutge Llarena. Van argumentar que consideren “absolutament central la dimensió internacional” que puguin donar a la causa per l’1-O.

Aquest dimarts al matí, 24 hores abans de la citació de Gabriel al Tribunal Suprem, s’ha confirmat que l’exdiputada de la CUP opta per quedar-se a Suïssa i no comparèixer davant el magistrat. En una entrevista al diari ‘Le Temps‘, explica que com que no tindrà “un judici just” a Espanya, ha buscat un altre país “on pugui protegir” els seus drets.

La defensa de Gabriel ha comunicat formalment al Suprem que aquest dimecres l’exdiputada no compareixerà davant el jutge. En un escrit que ha presentat aquest dimarts, argumenta que “no existeix dret a un judici just” i que “els seus drets fonamentals es veurien greument compromesos” en cas de declarar. Ara caldrà veure què fa el jutge, ja que podria decretar una ordre internacional de detenció com va fer l’Audiència Nacional amb Puigdemont i els quatre consellers que són a Brussel·les, una ordre que finalment el Suprem va retirar.

Gabriel: “No aniré a Madrid”

“M’estan processant per la meva activitat política i la premsa del Govern ja m’ha condemnat“, afirma Gabriel en l’entrevista. Afegeix que “la qüestió de Catalunya s’ha de resoldre de forma política, mentre que les autoritats espanyoles volen silenciar la independència mitjançant la repressió

La CUP creu que “no ha fugit, ha buscat refugi”

En un acte amb què han volgut mostrar el seu suport a Gabriel, la CUP assegura que volen “dificultar” el procediment judicial i obrir el focus internacional. Tot i que la seva actuació és l’oposada a la que va seguir Mireia Boya, que sí que va anar a declarar al Suprem, el partit assegura que segueixen dues estratègies jurídiques dins del mateix “marc comú” polític. En aquest sentit, el seu advocat i company de partit, Benet Salellas, ha afirmat que “l’Anna no ha fugit, ha buscat refugi com tantes altres persones fan per una persecució política”.

Des de la CUP també han explicat que, si el Tibunal Suprem emet una ordre d’extradició contra ella, demanarà asil a Suïssa. Tot i això, han dit que els passos a seguir dependran de com avanci el cas. Calculen que, encara que es demani que se la porti a Espanya, hi ha un marge d’entre sis i deu mesos.

Al marge de la compareixença, la CUP – Crida Constituent també ha emès un comunicat en què trasllada el “ple suport a la decisió” de l’exdiputada, “per la necessitat de protegir-se d’un Tribunal Suprem que ja ha decidit la seva culpabilitat, així com de la resta de persones investigades en aquesta causa general contra l’independentisme, abans fins i tot de començar el judici”. El partit subratlla el “caràcter polític” del judici i afegeix que el problema “s’ha de poder resoldre políticament”.