selectivitat 2025

(Agències) El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha apostat perquè les noves proves d’accés a la universitat (PAU) es comencin a implementar en dos anys, el 2025, “un cop se sàpiga com han de ser”. Això, després que el Govern espanyol hagi paralitzat el Reial decret perquè s’apliquin arran de la convocatòria de les eleccions generals.

En una entrevista d’Europa Press, Nadal ha demanat aquest període de dos anys quan es coneguin els continguts i el tipus de preguntes per començar a formar els estudiants que comencen primer de batxillerat d’acord amb la nova selectivitat. “Als que fan segon, se’ls continuarien aplicant les velles PAU i als de primer, si hi ha unes noves PAU perquè és un decret que ha quedat en suspens, farien les noves”, ha assenyalat.

Nadal ha dit que això hauria de fer retardar l’inici de la implementació de les noves PAU fins al 2025 perquè “si no, seria un engany per a les escoles i els alumnes“, i ha assegurat que no veu viable que es poguessin implantar el 2024.

Exigir a totes les universitats les PAP per a Educació

Sobre les proves d’aptitud personal (PAP) per accedir als graus d’Educació, que aquest any van superar un 54 % dels aspirants, ha afirmat que vol reconstruir un acord perquè totes les universitats catalanes la demanin. Joaquim Nadal ha assenyalat que les universitats públiques i dues de privades les demanen, però que altres privades no les demanen per l’accés als estudis: “La meva voluntat és reconstruir l’acord general i trobar una solució per a tot el sistema”.

Sobre la pregunta del projecte d’implementar unes PAP per als estudiants de Medicina, un projecte en el qual es va començar a treballar el 2020 per assegurar el component humanístic en el perfil dels alumnes, ha assenyalat que “de moment ha quedat paralitzat”.

200 nous professors a temps complet a les universitats

Sobre el pla de xoc per reduir el professorat associat en situació de precarietat, Nadal ha explicat que el curs s’iniciarà amb la contractació de 200 professors dins del pla de xoc anunciat pel govern, que preveu crear 820 places de professor a temps complet en tres anys amb un pressupost de 65 milions d’euros.