El fenomen no és nou a les xarxes socials. Es coneix amb el nom en anglès: "subway parties". És el primer cop, però, que es veuen imatges com aquestes a Barcelona... Comença com una festa d'aniversari. En aquest cas, al Parc de les Tres Xemeneies. Però poc després es trasllada al seu autèntic destí: el metro. Música a tot volum i begudes alcohòliques converteixen els combois en marxa en una discoteca improvisada. En aquest cas, els participants es van dedicar també a fer pintades a les instal·lacions. Era un objectiu premeditat. Això és el que explica aquest portal web, en un reportatge que narra en primera persona tota l'experiència. L'acompanya a més de diverses fotografies, on es reconeixen les estacions que recorre la rua per la Línia 4: des de Jaume I fins a passeig de Gràcia, inclòs l'intercanviador o l'andana de la Línia 2, com es veu en aquest altre vídeo. Els fets van passar el 16 de gener i dels desperfectes ja que no en queda cap rastre. "Més que destrosses, els participants a la festa van fer sobretot pintades i grafits que ja s'han netejat. TMB calcula de fet que el valor dels danys no és elevat, però tot i això en reclamarà el cost als responsables." La Guàrdia Urbana ha activat un dispositiu específic per evitar que es repeteixi. De fet, la vigilància ja va començar el cap de setmana passat i continuarà mentre es consideri necessari. L'Ajuntament ha condemnat els fets. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Sabem que hi ha una denúncia en marxa, i com a govern l'únic que podem dir és que esbrinarem més el que ha passat, però que en principi condemnem uns actes que no tenen cap justificació i que estan afectant un espai que hauria de servir al bé comú." Els Mossos d'Esquadra ja han iniciat una investigació arran de la denúncia que han presentat tant TMB com un treballador del metro. Els sindicats confirmen aldarulls durant la celebració. CARLOS GONZÁLEZ, secretari general d'UGT Metro "En plaza Universitat i en paseo de Gracia, tenemos constancia de que en esas estaciones hubo problemas de seguredad y enfrentamientos con compañeros de metro y otros pasajeros." En aquest cas, la convocatòria es va fer a través del Facebook. Més de 500 persones es declaren seguidores del grup Subway Party BCN. Aquesta tarda, els administradors de la pàgina s'han afanyat a substituir-la per aquesta altra, amb el títol: "Ho sentim, Colau". Les fotografies de la festa que hi havia penjades han desaparegut i al seu lloc hi ha la imatge d'un cadell.

La festa, sobre la qual va informar inicialment el portal Vice, va transcórrer entre les estacions de Jaume I i Passeig de Gràcia de l’L4. La celebració d’un aniversari va convertir-se en una rua per les estacions i els combois del metro acompanyada d’un altaveu portàtil, durant la qual els participants fumaven i feien pintades a les instal·lacions.

La Guàrdia Urbana activarà aquest mateix cap de setmana i els que consideri necessaris un dispositiu específic per evitar actuacions similars. Tant la policia municipal com els Mossos d’Esquadra asseguren que no van rebre cap avís durant la macrofesta.

TMB ha qualificat els fets de “caire vandàlic” i ha assegurat que alguns participants van provocar “molèsties als empleats” i “destrosses a les instal·lacions”. L’empresa està fent una valoració econòmica dels danys, que podria voltar els 400 euros en concepte de neteja de les pintades.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha condemnat aquests actes, “que no tenen cap justificació”, ha explicat que s’han provocat destrosses i ha confirmat que “hi ha una denúncia en marxa”. Pisarello ha afirmat que el govern municipal “esbrinarà què ha passat”. Segons el secretari general d’UGT Metro, Carlos González, hi va haver “problemes de seguretat i enfrontaments” amb els treballadors i amb altres passatgers.

A la pàgina de Facebook Subway Party BCN s’hi recollien vídeos i fotografies d’altres festes celebrades amb anterioritat al metro, però al migdia se n’ha esborrat el contingut. El fotògraf Pol Renom va penjar diverses fotografies de la del dia 16 al seu blog, però també ha acabat esborrant-les.