‘Que no pase +’ és el títol del documental de denúncia amb què els familiars i les víctimes de negligències mèdiques volen denunciar la situació de desprotecció en què asseguren que es troben. Les desenes de casos que es produeixen cada any, diuen, no tenen visibilitat i els afectats no els denuncien per no enfrontar-se amb un procés judicial massa llarg i costós, i amb un resultat incert.

El d’en Manel és un dels casos que apareixen al documental. La seva dona va ingressar en una clínica per sotmetre’s a una operació de reducció d’estómac, però es van produir complicacions en el postoperatori i quinze dies més tard, va perdre la vida. D’això ja fa 12 anys, però només en fa sis que en Manel va aconseguir una sentència favorable a la seva reclamació. Es va haver d’enfrontar a sis anys i diversos judicis, primer per la via penal, i finalment per la via civil, fins que li van donar la raó. Pel camí, el record constant dels fets, i uns esforços personals i econòmics immensos.

Una situació semblant és la que va viure la Isabel, que va perdre el seu pare després d’una operació d’extracció de la vesícula que es va complicar per una errada mèdica i va acabar morint. “He denunciat perquè no torni a passar. No hi ha un protocol que digui que un cop es denuncia i es guanya, al doctor li revisen les actuacions i miren si ha fet altres coses amb altres pacients. Això no es fa, i això és el que volem canviar.”

Els serveis jurídics Verdum, que assessoren les víctimes d’aquests casos, demanen que s’equipari la situació d’aquest col·lectiu al d’altres grups, com per exemple les víctimes d’accidents de trànsit o les de violència masclista. “En els casos de trànsit, un 95 % dels casos es resolen amb acord i només al voltant del 5 % acaben en judici. En canvi, en els casos mèdics és a l’inrevés. El 95 % dels casos es judicialitzen, i només el 5 % obtenen acord amb l’asseguradora. La desproporció és total, i a més, els jutges no estan especialitzats en la matèria, com sí que passa amb els accidents.” Per al col·lectiu Dempeus per la Salut Pública, “cal cribar aquests professionals que fan mala praxi i que desprestigien la tasca que tantes altres persones fan bé.”

Amb el documental ‘Que no pase +’ han exposat els seus casos i les seves reclamacions. Aquest dijous en faran l’estrena als Cinemes Girona, en dos passis per als quals ja han venut totes les més de 500 entrades disponibles. També tenen tres projeccions més emparaulades amb espais de Barcelona, Cornellà de Llobregat i Sant Boi, i esperen afegir-n’hi més i treballar perquè aquests casos no quedin en l’oblit.