La recollida de residus i roba amb tub pneumàtic ha permès a l’Hospital Universitari de Bellvitge millorar l’eficiència i higiene, en només un any que fa que està  en funcionament. A més, s’han estalviat fins a 49.500 euros anuals ja que les bosses de residus i roba són transportades de forma automatitzada, sense la necessitat d’utilitzar carros que vagin amunt i avall per les instal·lacions hospitalàries.

Segons el Dr. Guillermo Bardají, director de Serveis Generals i Projectes de l’Hospital Universitari de Bellvitge, el sistema que s’utilitza té el principal avantatge que “evita el trasllat i la manipulació de bosses de roba bruta i residus pels passadissos, ascensors i zones netes. També té l’avantatge de la comoditat, la rapidesa i l’eficiència de la logística interna de l’hospital, amb rendiments de fins a 2.500 quilos cada hora”.

Els principals residus de l’hospital corresponen al grup I, és a dir, similars als residus urbans. També els del grup II, que són residus sanitaris però no perillosos. El tub pneumàtic ha estat una bona solució per a la recollida d’aquest residus que no necessiten un tractament especial.

Les bosses que transporten les restes tenen una capacitat màxima de 10 quilos i arriben a moure’s amb velocitats de 20 a 25 metres per segon dins de la conducció del tub pneumàtic. Aquest mecanisme funciona les 24 hores del dia, de forma autònoma, sense la necessitat de més personal. Segons Bardají, els diners estalviats “s’han destinat a la millora d’altres tasques hospitalàries”.