Toc d’atenció de la FAVB al govern d’Ada Colau en matèria d’Urbanisme. L’entitat que agrupa les associacions veïnals de Barcelona denuncia falta d’inversió per part de l’Ajuntament als barris més allunyats del centre. Per això, reclamen canviar la política urbanística i lligar-la més a les necessitats socials en comptes de fer-ho pensant només en el medi ambient. En aquest sentit, han demanat centrar els esforços, per exemple, en la rehabilitació dels barris del Besòs.
El responsable de la Comissió d’Urbanisme de la FAVB, Camilo Ramos, ha dit que no els ha sorprès fer aquesta crítica al govern de Colau perquè “a les prioritats urbanístiques hi ha mala visió des de fa temps”. Tot i això, ha admès que en clau municipal s’ha avançat en matèries com l’habitatge. Ara bé, lamenta que en l’urbanisme s’actua “com si només hi hagués una sola centralitat” a la ciutat —en al·lusió a projectes com la superilla de l’Eixample—.
Barcelona està composta de múltiples centralitats i totes són tant o més importants que la superilla de l’Eixample
Un altre dels projectes que ha posat d’exemple és la connexió del tramvia per la Diagonal. Ramos ha dit que hi estan d’acord, però que si els haguessin preguntat, haurien prioritzat la connexió en metro entre la Trinitat Nova i la Trinitat Vella. També han plantejat fer un estudi del cobriment de la ronda de Dalt com un eix i no per trossos i activar la rehabilitació dels barris de Can Peguera, Canyelles o la Guineueta.
Crítiques a l’Estat i la Generalitat
Els responsables d’Urbanisme de la FAVB també han carregat contra l’Estat i la Generalitat. Lamenten que no es posi calendari per acabar l’estació de la Sagrera i ha acusat l’Estat de “tenir Barcelona en situació de precarietat”. A la Generalitat, la FAVB li retreu “nul·la inversió en habitatge” i mancances en equipaments sanitaris, educatius i residències per a gent gran. “La capitalitat de Barcelona s’ha de reconèixer en inversions”, ha sentenciat Ramos.
A més, han plantejat crear una taula de treball entre el Ministeri d’Hisenda, l’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca perquè el sostre edificable privat que té aprovat el consorci a Barcelona -més de 200.000 m² segons la FAVB- passi a ser públic.
“Augment desmesurat” de terrasses
L’entitat veïnal ha denunciat també “un augment desmesurat” de terrasses a la via pública. Camilo Ramos ha volgut deixar clar que no estan en contra de la restauració, sinó “a favor de passejar per la ciutat”. Preguntat sobre si les ampliacions de terrasses s’han de consolidar, la resposta de la FAVB ha estat: “Depèn, on i quan”. “Si no es pot passejar, hi ha massa terrasses”, ha afegit Ramos.