grup d'investigadors de Recerca Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer de l’Hospital Vall d’Hebron

El grup de Recerca Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer de l’Hospital Vall d’Hebron (VHIR) ha liderat un estudi que ha permès fer un avenç important en la predicció del càncer de mama. Els investigadors han identificat un grup de biomarcadors que, en les dones sanes, permet detectar-hi un risc més elevat de patir la malaltia. Poder predir el càncer de mama suposarà, en endavant, detectar precoçment un tumor, localitzar-lo i millorar el pronòstic de la malaltia per augmentar el grau de supervivència.

Segons ha informat el VHIR en un comunicat, els investigadors “han trobat cinc biomarcadors a la sang, coneguts com a microRNAs, que permeten conèixer el risc personalitzat de desenvolupar càncer de mama”. Els investigadors detallen que “els microRNAs són un tipus de petites molècules que s’encarreguen d’inactivar alguns gens i impedeixen que s’expressin algunes proteïnes a les cèl·lules”.

El treball ha comptat amb el lideratge del VHIR, i la participació del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el CAP Vallcarca – Sant Gervasi, l’Institut Oncològic (IOB), la Clínica Universitària de Navarra, a Madrid, i el Centre d’Investigació en Xarxa (CIBER). Els resultats d’aquest estudi han estat publicats a la revista ‘Frontiers in Oncology’El Vall d’Hebron ja ha fet altres descobertes, enguany, en aquesta matèria. El setembre, els investigadors van descobrir una proteïna com a factor clau en el procés de metàstasi del càncer de mama.

Altres avenços barcelonins

De fet, fa dues setmanes que l’Hospital Clínic ha fet progressos en la investigació contra el càncer, amb la descoberta d’un biomarcador que permet predir un càncer de mama agressiu. A l’estiu, l’Hospital de Sant Pau també va fer una altra descoberta relacionada amb la predicció del càncer de mama, en aquest cas, per una mutació que quasi quadruplica el risc de patir-la.

Només aquest 2020 s’han detectat a Catalunya 5.328 casos de càncer de mama, dada facilitada en el dia mundial contra aquesta malaltia, que va ser el 19 d’octubre.