laboratori

(ACN/Redacció) El primer assaig en persones ha demostrat l’efectivitat d’un nou fàrmac per tractar càncers en estat avançat. L’estudi, liderat pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, s’ha fet amb 90 pacients amb patologies com carcinoma adenoide quístic, càncer de pàncrees o de pròstata. El resultat apunta que el fàrmac és especialment útil per combatre el tumor de glàndules salivals, que és resistent a la quimioteràpia tradicional.

Una teràpia innovadora

Aquest tractament es basa en l’epigenètica, és a dir, en l’estudi dels canvis que activen o inactiven els gens sense necessitat de modificar l’ADN. Així, és capaç de transformar les cèl·lules tumorals perquè tornin a assemblar-se al teixit sa.

En concret, actua com un inhibidor molt potent i selectiu d’una proteïna que regulada la progressió dels càncers perquè està relacionada amb els gens associats a la proliferació, invasió i migració de les cèl·lules canceroses. De fet, és un indicador de mal pronòstic en molts tipus de càncer humà.

Fàrmac més ben tolerat

Els 90 pacients que han participat en l’estudi són malalts amb tumors sòlids que havien rebut tractament previ o no eren candidats a les opcions de tractament estàndard.

El fàrmac va ser ben tolerat, per sobre de la tolerabilitat que presenten altres fàrmacs de mecanisme epigenètic. Destaca el cas d’una pacient amb un càncer de pàncrees poc freqüent que no havia respost a tractaments anteriors i que des de l’inici de l’assaig fa quatre anys manté la malaltia sota control.

Pel que fa a la seguretat, els efectes adversos més freqüents van ser hematològics i gastrointestinals i presentaven major freqüència i gravetat en augmentar la dosi.