Foto: Kyle Brinker

(ACN/Redacció) Substituir el 10 % de la ingesta de productes processats per d’altres que no ho són redueix el risc de patir qualsevol tipus de càncer. Així ho mostra l’estudi més ampli i complet fet fins ara sobre la relació entre càncer i processats, que ha inclòs més de 450.000 persones de nou països europeus, i que s’ha publicat a ‘The Lancet Local Health’.

En el treball, liderat per l’Agència Internacional de Recerca del Càncer de l’OMS, s’ha analitzat la relació de l’alimentació amb 25 tipus de càncers. Hi ha participat el doctor Antonio Agudo, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que ha explicat que amb les dades d’incidència actuals de càncer a l’estat espanyol, “això significaria evitar, anualment, entre 11.000 i 14.000 casos”. Destaca també que els tumors que “més es beneficiarien d’aquest efecte protector serien els del tracte digestiu i el càncer de mama”

Productes processats i ultraprocessats

L’equip investigador ha considerat com a aliments processats productes relativament senzills elaborats amb l’addició d’ingredients culinaris. En són exemples les verdures, fruites i els llegums enllaunatsfruits secs salats o ensucrats; peix en conserva i begudes alcohòliques produïdes per fermentació. S’han considerat aliments ultraprocessats els que s’elaboren a partir de formulacions d’ingredients industrials que no s’utilitzen en les preparacions culinàries domèstiques, com per exemple les carns processades com els embotits; els refrescos carbonatats i begudes energètiques; els pans i pastes envasades o els plats preparats.

Els investigadors apunten que la relació entre aliments ultraprocessats i risc de càncer pot ser per la forta associació d’aquest menjar amb l‘obesitat, conegut factor de risc, i l’exposició a contaminants, additius i altres substàncies. Tot i així, encara no és possible identificar les causes concretes responsables de l’efecte observat.

Els participants de l’estudi van proporcionar informació detallada sobre el consum diari d’aliments i begudes, que va ser avaluat i classificat segons una escala estàndard internacional. De mitjana, els aliments processats i ultraprocessats representaven el 27 % de la ingesta diària dels participants en l’estudi, però aportaven més del 50 % de les calories. Els participants que mostraven un major consum d’aliments processats responien a perfils més joves, més alts, amb menys estudis superiors i físicament més actius.