“El gruix de les persones que ens demanen ajuda han hagut de fugir dels seus països perquè patien violències LGTBI-fòbiques“. Ho explica Maria León, treballadora social i referent del Servei d’Acollida del Centre LGTBI al costat d’Héctor González, un altre treballador social. Tots dos fan una primera atenció als usuaris d’un servei que durant tot l’any 2023 va atendre 670 persones. Al llarg dels cinc anys d’existència de l’equipament han estat 2.376.

Estrangeria i asil, les peticions més demandades

L’equipament municipal va rebre durant l’any passat 150 peticions relacionades amb l’estrangeria i l’asil, xifres que representen el 18,3 % del total. El 2022 les demandes per aquesta temàtica van ser 86.

León explica que aquestes persones estan sotmeses a diversos eixos d’opressió, més enllà de la seva identitat de gènere i orientació sexual, ja que es troben immerses en un procés migratori. En el cas de les persones racialitzades, afirma, “encara pateixen més desigualtat”.

De vegades hem de dir a les persones que fugen dels seus països que no les podem ajudar perquè els serveis com el SAIER estan col·lapsats”
Maria León, treballadora social del Centre LGTBI

Aquesta treballadora social explica que una de les feines més delicades a l’hora d’atendre aquestes persones és explicar-los que “el procés serà llarg i difícil” o que “no els poden ajudar”. León afirma que sovint els serveis als quals els deriven, com el SAIER i el CUESB, “estan col·lapsats”.

La segona consulta que més es va repetir el 2023 té a veure amb la sol·licitud de prestacions i serveis socials amb 82 peticions, que representen el 15 % de les demandes. L’any 2022 es van assessorar 88 demandes sobre aquesta temàtica.

Acompanyar la diversitat sexual i de gènere

L’assessorament psicològic vincula totes les demandes i especialment les relacionades amb la diversitat sexual i de gènere. Maria León explica que “una de les feines més difícils” és assessorar famílies que “amb la millor predisposició del món” volen acompanyar la seva criatura en aquest àmbit.

Afirma que la major dificultat amb què es troba és aconseguir que es trenqui amb el binarisme imperant gràcies al qual “si neixes amb vulva s’espera que siguis una dona i que compleixis amb uns determinats rols” i “si ets home, el mateix”.

León és del parer que aquesta estructura binària tant pel que fa a la identitat com a l’expressió de gènere i l’orientació sexual “ens ha impedit poder expressar la diversitat”. Assegura que es troben amb molta LGTBI-fòbia i que “és molt necessària” l’educació en la diversitat a les escoles. “El que és normal és la diversitat“.

Prova pilot d’un taller de logopèdia

Andreu Agustín, director del Centre LGTBI, ha assegurat a betevé que l’equipament —que va fer cinc anys a finals de gener— té dos reptes actualment. Un és arribar als barris i l’altre, ampliar els serveis a partir de les demandes dels usuaris.

En aquest sentit es plantegen posar en marxa de forma experimental un taller de logopèdia de persones trans de cara a l’estiu. Martín explica que algunes persones se sentirien més confortades amb el seu trànsit si poguessin acostar la veu al seu gènere sentit. D’aquí ve la proposta de tallers de masculinització i feminització de la veu.