Cinc anys de reivindicació veïnal podrien arribar aviat a bon port. L’edifici conegut popularment com la fàbrica del plom, al carrer de la Verneda, ja és de titularitat municipal. L’any 2017 l’entitat Biciclot va anunciar que marxava i des d’aleshores, l’Associació de Veïns del Clot – Camp de l’Arpa demanen treballar en un projecte d’equipaments per al barri: entre els quals, una biblioteca.

Des de l’associació recorden que l’any 2013 es va inaugurar la Biblioteca el Clot – Josep Benet. Aquesta biblioteca, però, pertany al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou i, per tant, pocs residents del Clot la fan servir perquè els queda lluny de casa.

Volen la Biblioteca el Clot… al Clot

En Miquel Catasús, vocal d’urbanisme de l’AV Clot – Camp de l’Arpa, destaca que estan esperant poder fer una visita de l’espai i que s’encarregui un estudi patrimonial i arquitectònic. Insisteix, però, que “al districte les coses van terriblement lentes”. En aquest sentit, Catasús explica que volen agilitzar les decisions dels projectes futurs perquè “un cop es decideixi el que es vol fer, tardaran mínim 3 o 4 anys a tenir-ho enllestit“.

Demanen un arranjament de la zona

El veïnat del barri ha organitzat un esmorzar col·lectiu aquest diumenge, 22 de maig, per celebrar que l’edifici ja és municipal i també per reivindicar que l’antiga fàbrica esdevingui una biblioteca i equipaments. A més, també reclamen l‘arranjament de la zona, des del carrer del Municipi fins al carrer de Monturiol o Bilbao, “com a mínim”. Per exemple plantegen el soterrament del transformador elèctric d’Escultors Claperós-Soler i Rovirosa, l’arranjament de solars i una urbanització general, entre d’altres.

Equipaments de gestió pública

Durant el matí s’ha informat el veïnat de la situació actual de la finca i s’han compartit diferents propostes per aquest espai, com la biblioteca, un local per a l’Ateneu o un centre de dia per a gent gran. En tot cas, insisteixen que han de ser de gestió pública i no privatitzada, dedicats a projectes socials i que “siguin viables tenint en compte el condicionants urbanístics i de l’entorn”.