Per què el pinso anticonceptiu no en té la culpa?
Segons Carlos González, investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinador tècnic del projecte de control de coloms que ha engegat l’Ajuntament, el tractament anticonceptiu no pot causar que els excrements siguin més grossos ni més grocs o verdosos. “La nicarbazina, que és el principi actiu que hi ha al blat de moro que posem als dispensadors, és incolora”, ha confirmat. A més, si el mètode en fos el causant, aquest tipus de defecacions apareixerien només al voltant dels dispositius d’aliment anticonceptiu ja que els coloms no es desplacen més de 300 metres de la seva colònia. En canvi, els excrements més grossos i groguencs s’han trobat per tota la ciutat.
Per què no són excrements de colom?
Després de diverses setmanes d’investigació de camp i consultes amb altres científics d’arreu, el grup de recerca de la UAB especialitzat en coloms ha assegurat que aquests excrements detectats pel veïnat són de tórtora turca i tudó. “Es tracta de dues espècies molt similars al colom comú però amb un comportament d’alimentació, per exemple, més natural perquè mengen flors, herbes i llavors”, ha explicat González. En plena primavera encara picotegen més flors i pol·len i això acoloreix les defecacions.
L’explicació de la mida la trobem en la manera com descansen aquestes aus. A diferència dels coloms, que dormen als edificis, aquestes espècies ho fan als arbres. Per aquest motiu els veïns han detectat la majoria de canvis sota l’arbrat. Com que dormen als arbres, les primeres evacuacions del dia són més grosses.
González ha destacat que aquesta alerta s’ha produït perquè els ciutadans estan més atents al seu entorn. “Potser ja passava abans però com que els veïns tenen els dispensadors de pinso al costat estan més amatents”, ha afirmat. Sigui com sigui, el misteri s’ha resolt.