Des de la plataforma Ens Plantem, que representa els veïns afectats, des del principi van defensar que l’origen del problema eren les obres d’un nou hotel que s’està construint a la vora. Però, segons el consistori, els estudis, que encara no són definitius, descarten aquesta hipòtesi. De fet, conclouen que l’esvoranc en aquesta finca podria existir des de fa dècades i que, en tot cas, les vibracions de les obres de l’hotel “podrien haver forçat el col·lapse d’una estructura prèvia en mal estat”.  També apunten que el forat el podria haver generat el mal estat del pou que hi ha a la finca o fer-ne un mal ús durant anys.

Els arguments no convencen els veïns. Albert Capella, de la paltaforma Ens Plantem, defensa que els edificis del carrer de Llull afectats són “d’abans de la dictadura i han aguantat bombardejos”. Capella assegura que als tres mesos de començar les obres de l’hotel, van començar els problemes. De la seva banda, el regidor de Sant Martí, Josep Maria Montaner, ha explicat que s’està treballant per tenir un informe “el més exhaustiu possible”, i que, per això, els treballs a l’hotel continuen aturades.

Després de l’incident amb el subsól d’aquest immoble, ara l’Ajuntament vol augmentar el control de les obres que es fan a la ciutat amb un pla que permetria revisar les llicències d’obres. Les inspeccions, que podrien començar al setembre, es faran al districte de Sant Martí, sobretot a les zones del Poblenou i del 22@. Amb aquest pla es revisaran els protocols d’obres establers i, si s’escau, es farà recordatoris als constructors o directors d’obres. Tot plegat amb l’objectiu de garantir la seguretat tant en les obres com en els edificis del voltant.